Сряда, 15 Юли 2020

Събота, 27 Април 2019 15:03

ООН: Правата на Джулиан Асанж в еквадорското посолство са били нарушавани

Джоузеф Канатачи съобщи за най-малко два различни вида тежки нарушения на правата на основателя на „Уикилийкс“

Специалният докладчик на ООН за правото на неприкосновеност на личния живот Джоузеф Канатачи съобщи за най-малко два различни вида тежки нарушения на правата на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.

Сега Асанж се намира в затвора Белмарш в Лондон, където очаква следващото заседание по неговото дело, което е насрочено за 2 май. По-рано съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията на гаранция през 2012 година.

Канатачи се е срещнал с Асанж на 25 април. Срещата е била поверителна и е продължила два часа. Целта на специалния пратеник на ООН е била да разбере дали правото на личен живот на Асанж е било нарушено по време на престоя му в еквадорското посолство в Лондон.

"Моите срещи вчера, включително с Асанж, очевидно потвърдиха поне два, а вероятно и четири различни вида сериозни нарушения на личния живот. Това ме тревожи много", заяви специалният пратеник на ООН пред РИА Новости.

Следващата стъпка, според специалния докладчик, ще бъде да се определи дали посолството е осигурило необходимия минимум от неприкосновеност на личния живот на Джулиан Асанж.

По-рано Еквадор, в чието посолство в Лондон основателят на „Уикилийкс“ се криеше от 2012 г., реши да откаже на Асанж предоставеното дипломатическо убежище поради многократни нарушения на международни конвенции. На 11 април сутринта той бе задържан по заповеди от Швеция и САЩ, припомня агенцията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар