Неделя, 16 Юни 2019
Събота, 27 Април 2019 15:03

ООН: Правата на Джулиан Асанж в еквадорското посолство са били нарушавани

Джоузеф Канатачи съобщи за най-малко два различни вида тежки нарушения на правата на основателя на „Уикилийкс“

Специалният докладчик на ООН за правото на неприкосновеност на личния живот Джоузеф Канатачи съобщи за най-малко два различни вида тежки нарушения на правата на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж в посолството на Еквадор в Лондон, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.

Сега Асанж се намира в затвора Белмарш в Лондон, където очаква следващото заседание по неговото дело, което е насрочено за 2 май. По-рано съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията на гаранция през 2012 година.

Канатачи се е срещнал с Асанж на 25 април. Срещата е била поверителна и е продължила два часа. Целта на специалния пратеник на ООН е била да разбере дали правото на личен живот на Асанж е било нарушено по време на престоя му в еквадорското посолство в Лондон.

"Моите срещи вчера, включително с Асанж, очевидно потвърдиха поне два, а вероятно и четири различни вида сериозни нарушения на личния живот. Това ме тревожи много", заяви специалният пратеник на ООН пред РИА Новости.

Следващата стъпка, според специалния докладчик, ще бъде да се определи дали посолството е осигурило необходимия минимум от неприкосновеност на личния живот на Джулиан Асанж.

По-рано Еквадор, в чието посолство в Лондон основателят на „Уикилийкс“ се криеше от 2012 г., реши да откаже на Асанж предоставеното дипломатическо убежище поради многократни нарушения на международни конвенции. На 11 април сутринта той бе задържан по заповеди от Швеция и САЩ, припомня агенцията.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 27 Април 2019 15:03
  Президентската визита в Русия: Румен Радев разговаря с Владимир Путин, със Си Дзинпин, с премиера на Армения Никол Пашинян и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш

  Президентът Румен Радев, руският му колега Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин излизат на една сцена. Те участват в Международния икономически форум в Санкт Петербург, където вчера българският държавен глава разговаря с Путин.

  Българският президент призова за глобален консенсус срещу корупцията и укриването на данъци и се обяви за ограничаване на офшорните зони.

  Путин на свой ред остро разкритикува протекционизма и разгръщащите се търговски войни в света.

  Китайският държавен глава пък се обяви за икономика, която съхранява околната среда.

  В четвъртък президентът Радев разговаря с руския си колега за бъдещето на АЕЦ „Белене” и за цените на природния газ за България. Москва настоя за български държавни гаранции за изграждането на централата, а Радев поиска по-ниски цени на газа към нашата страна.

  Българският президент разговаря също с премиера на Армения Никол Пашинян. Арменският премиер е поканил страната ни да участва в строителството на магистралата между Армения и Иран – коридор, който свързва Персийския залив с Черноморския регион.

 • Събота, 27 Април 2019 15:03
  Конфликт между Сърбия и Косово след престрелка в полицейска акция

  Белград твърди, че сред задържаните в Косовска Митровица има и руски гражданин от ООН

 • Събота, 27 Април 2019 15:03
  Арестуваха създателя на “Уикилийкс“

  Създателят на Уикилийкс Джулиан Асанж бе арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, съобщават световните агенции.

  Силите на реда са били поканени в еквадорското посолство в Лондон, където Асанж живее от 2012 г.

  Еквадорската държава е оттеглила убежището, което бе дала на Асанж преди. Президентът Ленин Морено заяви, че това е направено заради многократни нарушения на международното право и че е получил гаранции, че Асанж няма да бъде екстрадиран в държава, където го застрашава смъртно наказание. В Швеция, която години наред искаше да разпита мъжа, такова няма, но в САЩ - да.

  Формалната причина за ареста е, че Асанж е отказал да се яви пред британски съд през 2012 г. Според британските закони Асандж може да бъде осъден на три до шест месеца затвор за неспазването на тези условия. Той ще остане в ареста, преди да бъде изправен пред съда възможно най-бързо, съобщи лондонската полиция.

  Отношенията на Асанж с Еквадор се обтегнаха, откакто страната го обвини, че разпространява информация за личния живот на президента Морено.

Оставете коментар