Вторник, 18 Февруари 2020

Четвъртък, 02 Май 2019 20:40

Заради дълг към КТБ: Продават Гигинския манастир на търг с тайно наддаване

Проектите за религиозните храмове се контролират от Фонд „Земеделие” 

Дълг от над 330 хиляди лева потърсиха синдиците на КТБ от Гигинския манастир. Сумата е била изтеглена от манастира за съфинансиране на ремонт на светата обител с европейски пари. Точно като в песента "Продават се, мамо, Белите манастири", манастирът "Свети Козма и Дамян" до село Гигинци се появи в списъка за търг с тайно наддаване заради кредит от над 300 000 лева. Целта на заема била манастирът да плати на строителите, съобщава bTV.

„Съвкупно беше 790 000 лева. Този проект се изпълни от една фирма, която получи един кредит от 395 000 лева. При това кандидатстване манастирът, такъв е законовият ред, участва заедно с тази фирма и парите ги получи манастирът. Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен. Манастирът остана да дължи такава сума, която не е харчена в този манастир по проекта”, обясни отец Никанор, игумен на Гигинския манастир.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

През януари 2016 г. Брезнишкият районен съд изпраща заповед за изпълнение. От манастира обаче нищо не може да бъде конфискувано. „От 1 януари влезе една поправка в Закона за вероизповеданията – принудителното изпълнение срещу църкви и манастири вече не е възможно. Ето, фирмата изчезва, парите увисват”. Така строителната фирма завлича банката с 42 милиона лева. „Когато научихме това и аз се усмихнах, просто ми стана ясно. Това е животът, мога да кажа – Бог да пази всеки”, каза отец Никанор. Как обаче европроектът е бил изпълнен, след като парите за съфинансирането не са стигнали до манастира?

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни, че проектите за храмове на вероизповеданията и манастирите са се финансирали на 100%. „Финансиране е било необходимо за самото строителство и изграждането, защото знаете, европейските правила по всяко едно финансиране предполага, че първо трябва да се изгради проектът и след това да се разплати от разплащателна агенция”, допълни Румен Порожанов. Проектите за религиозните храмове се контролират от Фонд „Земеделие” от договорите – до това дали обектът се използва по предназначение.

Според източниците на bTV кандидат да изкупи кредита на манастира на 22 април не се е явил.

източник: bTV

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 02 Май 2019 20:40
  Председателят на "Сини Сърца": Не е вярно, че Божков е вкарал "Левски" в дългове

  Какво е бъдещето на "Левски" и как може да бъде спасен синият клуб от финансовата криза - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Илия Христов, председател на Сдружение "Сини Сърца".

 • Четвъртък, 02 Май 2019 20:40
  Промоция за избрани

  76 декара общинска земя на километър от София са оценени на 1,68 лв. за квадратен метър при пазарна цена за района поне 9 пъти повече. Възложител на оценката е Община Божурище, а един от купувачите на земите се оказва фирма, свързана с бащата на кмета на градчето. Лицензираният оценител в сделката е замесен в друга скандална продажба на занижени цени с щети за данъкоплатеца в милиони левове от пропуснати ползи – оценката на земите под някогашните „Царски конюшни“ в столицата. Случаите поставят въпроса кой и в чия полза определя цените на общинското и държавно имущество? И как лицензираните оценки правят изгодни промоции за хора около властта.

 • Четвъртък, 02 Май 2019 20:40
  Известният виенски “бизнесмен” Стоян Стайков забъркан в далавери и на КТБ

  Скандални "адвокати" и съмнителен бизнесмен гравитират около банкера беглец Цветан Василев

   

Оставете коментар