Сряда, 19 Юни 2019
Петък, 03 Май 2019 11:47

Посланикът на САЩ в Берлин отново заплаши със санкции германските компании заради „Северен поток 2“

В Германия тези забележки бяха възприети като намеса във вътрешните работи.

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел, в интервю пред ежеседмичника Focus, публикувано в петък, за пореден път заплаши със санкции германските компании за участието им в проекта „Северен поток 2“, съобщава ТАСС, позовавайки се на германския Focus.de.

„От американска гледна точка, този газопровод не само транспортира газ, но има и висок санкционен риск“, каза дипломатът.

В средата на януари 2019 година Гренел изпрати писма до немските фирми, в които ги предупреди, че е възможно срещу тях да бъдат ограничителни мерки от страна на Вашингтон заради подкрепата им за строителството на газопровода „Северен поток 2“. В писмото той подчерта, че участието им в реализацията на проекта „може да повлече след себе си въвеждане на санкции“. Освен това, той нееднократно критикува германските власти за това, че те нямат намерение да доведат до 2% от брутния вътрешен продукт разходите за отбрана.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В Германия тези забележки бяха възприети като намеса във вътрешните работи.  Вицепредседателят на Бундестага Волфганг Кубики поиска Гренел да бъде обявен за персона нон грата.

 „Северен поток 2“ предвижда строителството на два газопровода с обща мощност 55 млрд. куб. метра годишно, като строителството се оценява на близо 10 милиарда евро.

САЩ са категорично против новия газопровод, тъй като възнамеряват да доставят американски втечнен газ на занижени цени, напомня агенцията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар