Вторник, 17 Септември 2019
Петък, 03 Май 2019 11:47

Посланикът на САЩ в Берлин отново заплаши със санкции германските компании заради „Северен поток 2“

В Германия тези забележки бяха възприети като намеса във вътрешните работи.

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел, в интервю пред ежеседмичника Focus, публикувано в петък, за пореден път заплаши със санкции германските компании за участието им в проекта „Северен поток 2“, съобщава ТАСС, позовавайки се на германския Focus.de.

„От американска гледна точка, този газопровод не само транспортира газ, но има и висок санкционен риск“, каза дипломатът.

В средата на януари 2019 година Гренел изпрати писма до немските фирми, в които ги предупреди, че е възможно срещу тях да бъдат ограничителни мерки от страна на Вашингтон заради подкрепата им за строителството на газопровода „Северен поток 2“. В писмото той подчерта, че участието им в реализацията на проекта „може да повлече след себе си въвеждане на санкции“. Освен това, той нееднократно критикува германските власти за това, че те нямат намерение да доведат до 2% от брутния вътрешен продукт разходите за отбрана.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В Германия тези забележки бяха възприети като намеса във вътрешните работи.  Вицепредседателят на Бундестага Волфганг Кубики поиска Гренел да бъде обявен за персона нон грата.

 „Северен поток 2“ предвижда строителството на два газопровода с обща мощност 55 млрд. куб. метра годишно, като строителството се оценява на близо 10 милиарда евро.

САЩ са категорично против новия газопровод, тъй като възнамеряват да доставят американски втечнен газ на занижени цени, напомня агенцията.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 03 Май 2019 11:47
  Сидеров на яз. „Копринка”: Да не участваме в геополитически игри, не са в интерес на България

  Стотици посрещнаха сърдечно лидера на "Атака" на събора на русофилите

 • Петък, 03 Май 2019 11:47
  ТАСС: Националният събор „Приятели на Русия” в България събра 20 хиляди участници

  Президентът Румен Радев отбеляза, че форумът е станал повод „да се намери съвременното измерение на здравите исторически връзки между Русия и България.

  Около 20 хиляди души посетиха 16-ия национален събор "Приятели на Русия" край българския град Казанлък, България. На брега на язовир „Копринка“ в събота се събраха хора от различни краища на страната, мнозина от тях са учили или работили в Русия, както и руснаци, постоянно живеещи или работещи в България, предава ТАСС.  

  "Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на множество политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързващи своята професионална или лична съдба с Русия. Националният събор е повод да намерим съвременното измерение на тези силни исторически връзки и е знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията", написа президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в събора.

 • Петък, 03 Май 2019 11:47
  Провежда се русофилски събор под мотото "Европа е по-силна заедно с Русия"

  На фона на шпионския скандал и арести на русофили, стотици се събраха на 16-я традиционен събор край язовир „Копринка”

Оставете коментар