Сряда, 18 Септември 2019
Понеделник, 06 Май 2019 11:22

Президентът Румен Радев: Войската преживя недоимък, съкращения и политическо високомерие, но винаги оцеляваше

В Деня на храбростта да отдадем дължимото и на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя, призова държавният глава

Последните десетилетия войската преживя всякакви експерименти – недоимък, съкращения и политическо високомерие, но винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнават мисията си. Това каза президентът Румен Радев на пл. „Александър I Батенберг“ по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия.

„Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Затова на днешния светъл християнски празник – Гергьовден, нашият народ отдава своето признание към своите войни и отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия. Летописите пазят безчет победи на войската ни в защита на нашия народ, националното единство и независимост“, каза държавният глава. По думите му и в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита. За българина армията винаги е била символ на чест и храброст“, допълни президентът.

По думите му след десетилетия на пренебрежение Българската армия трябва да заеме своето достойно място в българското общество.

„Това ще стане не само по силата на външните ни предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред. Като институция с високо обществено доверие, която трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства. Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на Отечеството личности, които имат един идеал – свободна, силна и благоденстваща България. На тях дължим признание и по-добри условия, за да могат достойно да изпълняват своята трудна, рискована и високоотговорна мисия“, допълни държавният глава.

„Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи без развитие на собствени способности е достатъчно условие за гарантиране на сигурност. Когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно“, заяви Румен Радев.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

По думите му тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, защото сложността на съвременно военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на данъкоплатците утре“, посочи още държавният глава.

„Да не забравяме, че днес 6 май е и Ден на храбростта. Да отдадем дължимото на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията. В тях е надеждата за една по- справедлива, по-човечна и просперираща България. Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество. Чест и слава за Българската армия и за всички славни българи! Честит празник на хората с пагони! Чест и слава за Българската армия и за всички храбри българи. Честит празник на хората с пагони. Да живее България“, каза Румен Радев.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 06 Май 2019 11:22
  Румен Радев: Българското училище е храм на знанието и свято място

  Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности

 • Понеделник, 06 Май 2019 11:22
  ТАСС: Националният събор „Приятели на Русия” в България събра 20 хиляди участници

  Президентът Румен Радев отбеляза, че форумът е станал повод „да се намери съвременното измерение на здравите исторически връзки между Русия и България.

  Около 20 хиляди души посетиха 16-ия национален събор "Приятели на Русия" край българския град Казанлък, България. На брега на язовир „Копринка“ в събота се събраха хора от различни краища на страната, мнозина от тях са учили или работили в Русия, както и руснаци, постоянно живеещи или работещи в България, предава ТАСС.  

  "Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на множество политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързващи своята професионална или лична съдба с Русия. Националният събор е повод да намерим съвременното измерение на тези силни исторически връзки и е знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията", написа президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в събора.

 • Понеделник, 06 Май 2019 11:22
  Президентът: Безсилието на управляващите да решат тежките проблеми се изражда в паническо търсене на враг, което да противопостави хората

  Част от твърденията относно Живко Георгиев, свързани с разпитите, са абсурдни и нелепи, категоричен е Румен Радев.

Оставете коментар