Четвъртък, 04 Юни 2020

Сряда, 08 Май 2019 11:18

Частна фирма ще търси корупция в КПКОНПИ срещу 70 000 лева

Колко е ефективна работата на КПКОНПИ и има ли корупция в държавната администрация? На този въпрос отговор ще търси частна фирма, а цената за оценката й е 70 000 лева.

Антикорупционната комисия е обявила обществена поръчка за фирма, която да изработи "методология на ефективността на антикорупционните политики". Освен оценка, в проекта е заложено и създаване на отворена платформа, чрез която да се общува с други заинтересовани страни.

Цената на поръчката е 68 хиляди лева без ДДС. Средствата трябва да дойдат от европейския фонд "Вътрешна сигурност", пише "Медиапул".

В документацията към обществената поръчка е записано, че изграждането на система за мониторинг на резултатите от антикорупционното законодателство "е от ключово значение за ефективността на антикорупционните политики".

Системата ще се ползва и за оценка на "равнището на административна корупция", оценка на политиките за борба с нея и наблюдения на "прилагането на антикорупционни политики в ключови публични институции - МВР, агенция "Митници", съдебната власт, системата на здравеопазването".

Наблюдението върху нивата на корупцията в администрацията ще се прави два пъти годишно, става ясно от поръчката.

Ще се оценява честотата на даване на подкупи от гражданите и оказваният върху тях корупционен натиск, обясняват авторите на заданието.

Веднъж годишно ще се оценява и колко са ефективни политиките за борба с корупцията.

Интересното е, че оценките ще се правят от самите проверявани институции - те ще предават доклади за собствения си напредък в борбата с корупцията.

Социологически проучвания също ще проверяват ефективността.

Резултатите от проучванията ще се качват на уеб-платформата, става ясно от поръчката. Целта е по този начин в наблюдението на антикорупционните политики да се включат неправителствени организации и граждани. В платформата ще се качват и резултати от социологически проучвания, както и материали, свързани с борбата с корупцията.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Платформата ще може да се ползва след регистрация с потребителско име и парола. Тя трябва да работи с най-популярните интернет браузъри и да бъде достъпна от мобилни устройства. Предвижда се и функцията за embed/вмъкване на съдържание от социалните мрежи, пише в поръчката на КПКОНПИ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар