Събота, 21 Септември 2019
Събота, 11 Май 2019 15:27

Стево Пендаровски официално е президент на Северна Македония

Президентът Румен Радев ще присъства в неделя на официалната церемония по встъпването в длъжност

Стево Пендаровски официално е обявен за президент на Северна Македония. Държавната избирателна комисия представи окончателните резултати от проведените на 5 май избори, съобщи агенция "Фокус", цитирайки македонското издание "Сакам да кажам". За кандидата на управляващия Социалдемократически съюз на Македония са гласували 435 656 души, кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията "За по-добра Македония" Гордана Силяновска - Давкова е подкрепена от 377 446 избиратели.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Първата изява на Пендаровски като президент бе да се обяви против всякаква промяна на границите. „По-лоша идея от тази за промяна на границите не съм чул досега. Всички знаем, че каквато и да е промяната на границите, тя е най-добрата рецепта за конфликт. Ако тази идея можеше да бъде решена на масата за преговори, тя щеше да бъде решена досега“, каза Пендаровски по повод предложението на Сърбия и Косово за промяна на границите между двете държави. Според Пендаровски идеята не среща подкрепа и в САЩ и Европа.

На 12 май президентът Румен Радев ще присъства в Скопие на церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 11 Май 2019 15:27
  Румен Радев отиде днес на работа с велосипед

  Президентът Румен Радев е заснет днес, карайки колело в парк в София.

 • Събота, 11 Май 2019 15:27
  Румен Радев: Българското училище е храм на знанието и свято място

  Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности

 • Събота, 11 Май 2019 15:27
  ТАСС: Националният събор „Приятели на Русия” в България събра 20 хиляди участници

  Президентът Румен Радев отбеляза, че форумът е станал повод „да се намери съвременното измерение на здравите исторически връзки между Русия и България.

  Около 20 хиляди души посетиха 16-ия национален събор "Приятели на Русия" край българския град Казанлък, България. На брега на язовир „Копринка“ в събота се събраха хора от различни краища на страната, мнозина от тях са учили или работили в Русия, както и руснаци, постоянно живеещи или работещи в България, предава ТАСС.  

  "Вековните връзки между българския и руския народ издържаха на множество политически бури и предизвикателства на времето. Те имат своите дълбоки исторически, културни и духовни корени, които минават през писмеността, православието и мечтата за свобода. Ето защо днешният празник не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързващи своята професионална или лична съдба с Русия. Националният събор е повод да намерим съвременното измерение на тези силни исторически връзки и е знак, че отношенията между нашите два народа имат солидно бъдеще. Тук се поддържат не само традициите на приятелството и сътрудничеството, но преди всичко се изгражда мост към бъдещето. Укрепва се не само разбирателството между България и Русия, но и връзката между поколенията", написа президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в събора.

Оставете коментар