Вторник, 26 Май 2020

Понеделник, 13 Май 2019 15:57

Кметът на Септември получи условна присъда

Той ще я обжалва

Кметът на Септември Марин Рачев е осъден на две години и шест месеца условно. Това реши пазарджишкият окръжен съд по делото, което започна преди почти две години.

Рачев бе обявен за виновен в това, че в периода 2006-2007 година, като едноличен търговец на горива е укрил данъци в размер на над 118 хиляди лева, подавайки неверни декларации, подписани от съпругата му.

Съдът реши, че Марин Рачев трябва да върне дължимата сума към държавата и да поеме разноските по делото.

Кметът на Септември обяви, че ще обжалва присъдата в 15-дневен срок.

В хода на двегодишното съдебно разследване прокуратурата добави допълнителни обвинения срещу Рачев.

Почеркова експертиза доказа, че декларациите по ДДС и годишната декларация за 2006 година носят подписа на съпругата му, а не както е по закон, на самия Рачев. Затова прокуратурата поиска 5 години затвор и конфискация на имуществото му.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 13 Май 2019 15:57
  Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември и на съпругата му

  Преди седмица Рачев получи условна присъда от 2 години и половина заради укрити данъци в големи размери за период преди да стане кмет

 • Понеделник, 13 Май 2019 15:57
  Жители на Варвара искат оставката на кмета на Септември Марин Рачев. Продължава ли да работи в частна полза и след съдебните дела срещу него?

  С нова общинска наредба се залагат възможности за ползване безплатно на минерална вода от определени фирми, което е в нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

  Жителите на село Варвара протестираха днес пред сградата на Община Септември с искане за оставката на кмета на Общината Марин Рачев.

  „Около 30 души присъстваха на заседанието, но по-голяма част от тях го напуснаха, след като бяха поставени неизпълними условия за откриване на група в детската градина в село Варвара. Освен това в момента текат дебати по Наредба за използването на минералната вода в община Септември, която се приема преди Общината окончателно да е получила права върху нея.“ Това съобщи адвокат Николай Баташки - един от протестиращите, който е и председател на Инициативен комитет „Да спасим община Септември“.

  По думите му, в Наредбата се залагат възможности за ползване безплатно на минерална вода от определени фирми, което е в нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

  „С оглед на факта че е работен ден, протестиращите не са много, но те изразяват ясната си воля за оставката на кмета“, допълни Баташки.

  Адв. Баташки и друг път е отправял обвинения за съмнително спечелени обществени поръчки в община Септември.

  Напомняме, че в началото на тази година при акция на Специализираната прокуратура и Комисия за противодействие на корупцията кметът на Септември беше арестуван, а от кабинета му бяха иззети документи и компютри. От август 2017 година Марин Рачев е с повдигнато обвинение за укриване на данъци в особено големи размери от продажбата на гориво.

  За последен път той се изправи пред съда през март т.г. За атаките срещу себе си Рачев обвини офшорни компании, които имали интерес да заграбят минералната вода във Варвара.

  Обвинението на кмета на Септември от преди година е за умишлена безстопанственост. Тогава следствието установи най-малко седем сделки, при които са за сключени договори между общината и една и съща фирма за ремонт на уличната мрежа в града. Фирмата е била собственост на самия кмет преди да заеме този пост. В момента е собственост на негова втора братовчедка.

  Според прокуратурата кметът договарял сам със себе си, защото фирмите, които са изпълнявали обществените поръчки, са общо 14 на брой и всички те се управляват от лица, контролирани от Рачев. Те са негови роднини, приятели или от бивши негови съдружници.

  Тогава Прокуратурата възложи на НАП извършването на 14 данъчни ревизии, тъй като освен че доказателствата сочат, че тези фирми източват общината, те се занимават и с данъчни престъпления.

  Напомняме и едно изказване от февруари 2018 г. на говорителя на Прокуратурата Румяна Арнаудова: „Нашето разследване започна по сигнал, че чрез тези фирми са източени 13 милиона лева. Има още много сделки, които трябва да бъдат проверявани.

  Рачев беше освободен като кмет на Септември, но остана на свобода след внесена гаранция от 130 000 лева.

  Бързо след това отново беше възстановен на кметския пост, след като Апелативният специализиран съд реши, че Рачев не е извършвал плащания по нито един договор, а самите договори се оказаха подписани от неговия заместник.

 • Понеделник, 13 Май 2019 15:57
  Комисията по антикорупция уличи кмета на Септември в корупция

  Кметът на Септември Марин Рачев е уличен в конфликт на интереси от Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ). Ако решението на комисията бъде оставено в сила от съда, Рачев трябва да бъде отстранен от длъжност.

  Сигналът срещу кмета на Септември е подаден от адвокат Николай Баташки от инициативния комитет "Да спасим община Септември".

  КПКОНПИ е установила, че Рачев е издал заповед за промяна на предназначението на терен от землището на с. Варвара в полза на фирма, която е собственост на неговата майка. Проектът е бил за построяване на семеен хотел. 

  "Оправданията на кмета, че не знаел, че фирмата се притежава от майка му, са несъстоятелни, а последващото отменяне на заповедта му не поправяло допуснатото нарушение", казва Баташки пред БНР.

  Постановлението на комисията подлежи на обжалване пред Административен съд - Пазарджик и пред ВАС. Паралелно с това се води наказателно разследване срещу Рачев за умишлена безстопанственост и ощетяване на община Септември с 13 милиона лева.

  Въпреки обвиненията Марин Рачев продължава да заема длъжността си на кмет.

Оставете коментар