Вторник, 26 Май 2020

Вторник, 14 Май 2019 17:56

ЦИК отхвърли обвиненията на ГЕРБ срещу Радев

Не можем да забраним да се изразяват становища и позиции, заяви член на избирателната комисия

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли жалбата на ГЕРБ срещу президента Румен Радев. Управляващите твърдяха, че държавният глава се е включил в предизборната кампания в полза на БСП и е ползвал неправомерно държавен транспорт, докато е извършвал агитацията.

Повечето членове на комисията обаче не се съгласиха - "за" нарушение на президента гласуваха четирима членове на ЦИК, а "против" - 15 души.

В доклада по казуса се посочваше, че президентът не е деполитизиран държавен орган, може да бъде член на партия или коалиция, да изразява становища по държавни, обществени и политически въпроси, и да издава актове със съществени политически последици. „Животът не спира и в предизборния период. Не можем да забраним да се изразяват становища и позиции“, коментира член на ЦИК.

Не се възприе и обвинението за държавния транспорт. Мнозинството в комисията се съгласи, че президентът задължително се ползва с всички видове охрана, както се посочва в Закона за НСО. В този смисъл, той няма как да не ползва колите на охранителната служба, където и да отиде.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар