Сряда, 26 Юни 2019
Петък, 17 Май 2019 16:28

Бизнесът иска първите три дни от болничния да не се плащат

Официалните данни на НОИ също сочат ръст в изплатените обезщетения около празничните дни

Първите три дни от болничния да не се изплащат нито от работодателя, нито от НОИ. Бизнесът направи предложението заради драстичния скок на болнични листове по време на майските празници. 

В момента работодателят плаща от 1-я до 3-я ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден държавата плаща 80% от възнаграждението на служителя.

От бизнеса напомнят, че има държави, в които се прилага практиката за нулеви до 3 дни при болест. Такива са правилата в 13 държави от 28-те в Европейския съюз (ЕС) - Холандия, Австрия, Гърция, Швеция, Италия, Испания, Франция, Португалия, Чехия, Малта, Кипър, Естония и Латвия.

Синдикатите обаче са твърдо против идеята за нулеви дни от болничния. Според профсъюзите ангажимент на работодателите е да упражняват контрол, когато има съмнения за злоупотреби с болнични листове. Оказва се, че болничните за почивка са обществена тайна, но трудно се доказват.

Официалните данни на НОИ също сочат ръст в изплатените обезщетения около празничните дни – над 550 млн. лв., но при тях няма данни за злоупотреба.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 17 Май 2019 16:28
  Бизнесът: Има организирана престъпна група при пазара на ток

  "Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция". Това каза в ефира на "Здравей, България" председателят на АИКБ Васил Велев от името на работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността. Вчера те излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

  Васил Велев съобщи, че по казуса са сезирани КЕВР и прокуратурата. "За да проверят защо се получава тази ситуация и къде отива, на кой се дават тези поръчки след това за балансираща енергия, която е 2,5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв., по 500 лв. за мегаватчас, чрез ЕСО и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ "Варна” и Ковачки", обясни той.

  Работодателите искат не само оставката на ръководството на НЕК, но и преструктурирането на компанията.

  "НЕК е и обществен доставчик, и производител, и търговец. НЕК има няколко ;лиценза. Трябва да се раздели по лицензи това дружество, за да има здраво взаимодействие на пазарни принципи. Вътре се омесва всичко и в мътната вода се лови риба”, заяви Велев.

 • Петък, 17 Май 2019 16:28
  Украински и молдовски гастарбайтери заливат морето

  Пак няма кадри за хотели и ресторанти през лятото, бизнесът внася работна ръка

 • Петък, 17 Май 2019 16:28
  Радев: Държавата трябва да осигури еднакъв достъп до обществени поръчки на целия бизнес

  Форум „ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика“ събра представители на правителството и бизнеса, под патронажа на президента

Оставете коментар