Вторник, 22 Септември 2020

Събота, 18 Май 2019 16:29

Борисов: Търся подходящ човек за зам.-министър на енергетиката

Опозицията става злобна, беснеят, че и доходите се вдигат, и инвестициите са големи, твърди премиерът

Все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България заради добрите заплати на висококвалифицирания персонал. Това каза пред журналисти в Стара Загора министър-председателят Бойко Борисов.

„Огромни високотехнологични заводи се правят в Кърджали, плюс социални центрове за работниците. В Русе пък се строят най-високо технологичните продукти, които отиват 100% за Германия - например най-скъпите камери на „Мерцедес“ се произвеждат в Русе, включително и лазерни лъчи на фаровете“, каза още Борисов. Той посочи, че пет подобни завода има и в Шумен. „И аз мога да се обзаложа, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен“, коментира Борисов, цитиран от „Фокус”.

Той посочи, че всички заводи вече идват в България и тук се правят високо технологични компоненти и най-скъпите системи. „Нашите работници са високо квалифицирани, дисциплинирани. Заводите в Русе работят с 20% по-голям капацитет отколкото в Чехия. Немците действително казват, че българите са уникални като работници. В същото време все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България, защото заплатата на директора на един завод, да не го казвам кой е, е от 15 000 евро нагоре. А средният високо квалифициран персонал получава по 5000-6000 евро. А 1300 лв. плюс ваучери за храна взимат останалите работници там“, обясни Борисов и подчерта, че тези, които работят качествено, ще взимат и по-високи заплати.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Борисов каза още, че на следващото заседание на Министерски съвет ще бъдат отпуснати около 500 000 лв. за придобиване на частните улици на Азотно-торовия завод в Стара Загора. "Над 80 са фирмите, които са позиционирани на територията и имат постоянни проблеми с инфраструктурата. Решението, което обсъдихме и с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, е улиците да бъдат откупени и общината да се погрижи за подобряване и прекарване на инфраструктура, ВиК, електричество, комуникационни мрежи", обясни той.

Премиерът обяви още, че в момента търси подходящ човек за зам.-министър на енергетиката. "Търся подходящ човек за зам.-министър на енергетиката, но кадрите в този сектор са доста малко", обясни той. „Поели сме ангажимент към Марици-те, защото парите, които се плащат за емисиите, са огромни“, обясни Борисов. Той посочи, че в следващите години трябва да се мисли за енергията от въглища. „И трябва с хората да се говори, да се мисли колко години можем да плащаме пари, за да я добиваме тази енергия. Това е тема, която искам спокойно да се направи. Не трябва да се говори за нея с политически окраски, защото парите ги плащаме всички“, подчерта министър-председателят. Борисов заяви, че по отношение на въглищните централи България не трябва да се сравнява със своите съседни страни, защото част от тях не са в Европейския съюз (ЕС).

Бойко Борисов коментира и предстоящите евроизбори. Той посочи, че в последните години се инвестира все повече в инфраструктура и резултатите са видими. „Опозицията за това вече се усеща, че ще загуби и тези избори. И стават толкова злобни, жлъчни - гледахте дебата. Те нямат какво да покажат“, коментира премиерът. „Искаме нещо да им намерим дефект, но те нищо не са строили, нищо не са правили“, каза още той.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Министър-председателят обяви, че следващата седмица ще бъде открит нов германски автомобилен завод в Пазарджик, както и околовръстното, пътят Пловдив - Асеновград. „Искам да видя дали за сезона ще успеят да стане пътят до Слънчев бряг, за да няма тапи изобщо. В Бургас световно първенство по лека атлетика ще се провежда - и там искам, да видя как вървят нещата следващата седмица“, заяви Борисов.

Той посочи, че в момента в България се правят огромни строежи. „И те затова беснеят - яд ги е, защото виждат, че и доходите се вдигат, и инвестициите са големи. Виждате президента като има нещо хубаво, вика: „Това хубаво, онова хубаво“. А иначе лошото само за правителството. Разбираме ги, и те водят своята политическа стратегия“, коментира Борисов.

Премиерът коментира и темата за външната политика на страната. „Онзи ден и „Гардиън“, и руските медии излязоха с коментар за мен, но и двете внимателно казват, че добре се оправям. Трудно ми е, но балансът засега го има. Успяхме да водим балансирана политика и с Русия, и със САЩ. Аз се съпротивих Черно море да стане зона на конфликти, защото това е най-опасното. Важно е, че успяхме и с Турция да се разберем и сега да имаме 0% миграционен натиск, когато в Европа се сцепват. За чужди оръжия на територията на България аз не съм чул“, каза още той.

Министър-председателят заяви, че в сряда ще дойде Алексис Ципрас, за да стартира строежа на интерконектора Гърция - България. „Искаме отвсякъде да можем да получаваме газ, за да може България да е независима“, обясни Борисов.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар