Събота, 21 Септември 2019
Неделя, 19 Май 2019 13:07

БСП ще работи в ЕП за намаляване на неравенствата в Европа

Деница Златева: Да няма български граждани под прага на бедността

"Вече 12 години сме част от Европейския съюз, а все още говорим за Европа като за нещо далечно и трудно постижимо. Но и няма как да е по друг начин, когато дори в самата България са налице толкова крещящи различия. Трудно намираш подходящи думи, с които да отговориш на хората в малките, почти забравени села, когато те питат защо в 21 век България изглежда по този начин."

Това каза Деница Златева, заместник-председател на НС на БСП и кандидат за евродепутат от листата на "БСП за България", на срещи с жители на варненските общини Бяла, Долни чифлик и Аврен.

"Иска ми се премиерът и министрите от кабинета му да отговорят очи в очи на хората, които ни питат – защо в България се пътува по пътища, които приличат на закърпен килим, защо трябва да пътуват повече от час, за да стигнат до болница или аптека, защо децата в малките населени места са лишени от възможностите, които имат връстниците им в по-големите градове", коментира още Златева.

"С щедра ръка премиерът раздава милиарди всяка година, извън закона за държавния бюджет, а същевременно управляващите твърдят, че няма пари за актуализация на пенсиите или за увеличение на парите за майчинство. За разлика от асфалта, от пенсиите и детските надбавки не могат да се взимат рушвети и комисиони. Може би затова темата не им е толкова приоритетна", коментира Златева.

"Ние предлагаме промяна на този порочен модел. Да, ние знаем, че няма как отведнъж да изравним огромните разлики в доходите на България с тези в Люксембург, но можем да работим за намаляване на неравенствата на европейско ниво, за да гарантираме, че на нито един европейски гражданин няма да му се налага да живее под прага на бедността. Европейският съюз е създаден преди 62 години, за да гарантира мир и да сближи европейските народи. България е член вече 12 години, време е да се почувстваме горди и достойни европейци", каза още тя.

Димитър Данчев: Европа може да бъде спасена, като бъде променена

Кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България" д-р Десислав Тасков отговори на критиките, че кампанията се фокусирала предимно върху проблеми от национално значение. „Ние сме пълноправни граждани на Европа и местните проблеми са и европейски“, отбеляза той.

„Хубаво е да говорим за европейска здравноосигурителна карта и за единна европейска лекарствена политика, но същевременно не можем да подминаваме факта, че над 1 милион български граждани живеят под прага на бедността, те дори не живеят, а съществуват, оцеляват“, допълни д-р Тасков.

„Българите са най-бедни в Европа, а същевременно плащат най-много за здравни услуги, това не може да продължава и шансът за промяна е гласуването на 26 май с бюлетина номер 18!“

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Най-важният въпрос, който поставят хората, е за смисъла на евроизборите. На тези избори има смисъл да се гласува, за да се промени, както България, така и Европа“. Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Димитър Данчев на среща с жители на Приморско. По неговите думи в хората се е натрупало голямо недоверие към Европа - че тя може да промени нещо в страната ни. „Европа може да бъде спасена, като бъде променена“, подчерта той.

Според кандидата за евродепутат, за да останат младите хора в България, ние трябва да използваме максимално това, което получаваме по линия на ЕС - тези пари, които идват, да стигат до младите, до обикновения предприемач и до малкия бизнес.

Димитър Данчев коментира, че на всички срещи в цялата страна хората поставят въпроси основно по вътрешнополитически теми. „За българите най-важни са доходите, здравеопазването, образованието, намирането на нормална работа, тъй като голяма част от хората в България живеят изключително бедно. Тези теми са и европейски“, каза той.

По време на среща с жители на Царево Данчев посочи, че Европа може да помогне за подобряване на жизнения стандарт в страната и повишаването на доходите. Според него,  ако се обединим около определянето на един стандарт за минималната работна заплата и пенсия, ако целим привличането на повече инвестиции в България, създаването на повече работни места, това може да се случи.

„За създаването на нови работни места са нужни целенасочени инвестиции. Необходима е активна роля на държавата в този процес, както и активна роля на представителите ни в ЕП при определяне на бюджета и разпределение на средствата за преодоляване на дълбоките неравенства“, посочи още кандидатът за евродепутат.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 19 Май 2019 13:07
  Нинова: ГЕРБ ще срещнат силния ни отпор, ако запазят съкратеното производство за тежки престъпления

  „Имаме силна платформа, много авторитетни и почтени личности за кандидати – остава да направим и една хубава, активна кампания”.

 • Неделя, 19 Май 2019 13:07
  Крум Зарков: БСП се бори против въвеждането на данък “Телевизия”

  Във връзка със спекулации, че БСП предлагала “данък” телевизия заявяваме, че истината е точно обратната.

 • Неделя, 19 Май 2019 13:07
  Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

  Лаура Кьовеши бе одобрена днес от Съвета на ЕС за европейски главен прокурор.

  Новината съобщиха представители на групата на Зелените в Европейския парламент, предаде БТА.

  Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. По неговите думи е очевидно, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент.

  Кьовеши е единственият кандидат за поста на този етап от процедурата. Тя бе по-рано ръководител на румънската антикорупционна прокуратура.

  Европейският парламент вече спря избора си на Кьовеши.

  С днешното решение на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори.

Оставете коментар