Събота, 21 Септември 2019
Вторник, 21 Май 2019 11:58

ЦИК разясни как могат да гласуват българите в чужбина на евровота

До момента към Комисията са подадени 46 сигнала и 19 жалби във връзка с организацията по изборния процес, заяви Александър Андреев

Българите, които няма да пребивават у нас в деня на европейските избори, трябва да проверят в страната, в която се намират, дали има разкрити секции за гласуване и ако има - да установят техния адрес. Когато отидат в съответната секция, те трябва да предоставят личните си данни и да попълнят една декларация, че не са гласували.

Това обясни в студиото на сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

,,ЦИК е активен участник в подготовката за машинното гласуване, поддържаме контакт с фирмата-изпълнител, за да може всичко да бъде изпълнено и машините да бъдат доставени във всички секционни избирателни комисии. Разбира се, където е необходимо съдействие, ние се обръщаме към останалите институции'', посочи Андреев и допълни, че договорът с фирмата-изпълнител приключва на 10-и юни, след което машините ще ѝ бъдат върнати. 

Андреев поясни още, че гласоподавателите, които ще използват машина, за да гласуват, ще получат специална карта, чрез която машината ще стартира и чрез която няма да се позволи един избирател да гласува повече от един път. 

В заключение говорителят на ЦИК разкри, че до момента към Комисията са подадени 46 сигнала и 19 жалби във връзка с организацията по изборния процес, които ще бъдат разгледани.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар