Четвъртък, 04 Юни 2020

Събота, 25 Май 2019 19:47

БСП с жалба до ЦИК за агитация от страна на сайта ПИК в полза на ГЕРБ

Подадени са и сигнали за купуване на гласове

БСП подаде жалба до Централната избирателна комисия за това, че в деня за размисъл, информационна агенция „ПИК” извършва забранена предизборна агитация в полза на ПП „ГЕРБ” и нейния председател Бойко Борисов в електронния сайт на агенцията. 

(виж ТУК)

В нарушение на чл. 182, ал.4 от ИК, статията прави внушение към избирателите, чрез публикувания текст и снимков материал към него, да вземат съответното решение да подкрепят в изборите за членове на ЕП, които ще се проведат в утрешния ден 26 май 2019 г., партията, която  Борисов представлява. Статията започва с :„Информираният избор е ключов за взимане на решение за всяко едно действие в живота. Затова Ви показваме, как се е променила България през последните няколко години....” и следва богат набор от снимки, които изобразяват различни публични обекти и строителни площадки, които са започнати или реализирани от правителството. 

БСП сигнализира ЦИК и че информационна агенция  „ПИК” извършва забранена предизборна агитация и същевременно накърнява добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите от листата за членове на ЕП, както и на представляващия коалицията, която ги издига – Корнелия Нинова. В електронния сайт на агенцията „https://www.pik.bg” е публикувана подробна и обширна статия със заглавие : „КОРУПЦИОНЕН СКАНДАЛ: Корнелия Нинова лъсна в аферата „Хохегер”, разтърсила Австрия”. 

(виж ТУК)

В нарушение на чл. 182, ал.4 от ИК статията прави негативно внушение към избирателите и негативна предизборна агитация чрез публикуване на неверни текстове, клеветнически твърдения, петнящи честта и доброто име на Корнелия Нинова и съответно листата с кандидатите за членове на ЕП- с цел да разколебаят гласоподавателите, които биха подкрепили коалицията и нейните кандидати.  "Моля, да предприемете съответните законосъобразни действия спрямо нарушителя и материалът да бъде премахнат от електронната страница на агенция „ПИК”, както и да наложите съответната имуществена санкция по смисъла на чл. 480, ал.2 от ИК – глоба от 2000 до 5000 лева", се казва още в двата сигнала.  

Winbet - победата е емоция! (18+)

БСП с жалба за купуване на гласове от кмета на с. Шумата за ДПС

Председателят на БСП-Габрово Николай Григоров подаде сигнал до Районна прокуратура - Габрово, РУ "Полиция" - Габрово за нарушения в деня за размисъл: кметът на с. Шумата Байкал Тодоров купува гласове за ДПС. "Предвид кратките срокове до изборния ден, моля да предприемете спешни мерки и да спрете купуването на гласове в с. Шумата."- се казва в жалбата.

Пореден сигнал за купуване на гласове в Плевенско

Председателя на БСП- Плевен Диана Ботева подаде сигнал до МВР - Гулянци и Районна прокуратура Никопол за получена информация за предстоящо купуване на гласове от Пламен Радков Янев, Николай Иванов Гаврилов и Иван Петров Илиев  в нощта на 25 срещу 26 май 2019 г.  в полза на  ПП ГЕРБ. "Отново настоявам за Вашата компетентна намеса за прекратяване на опитите за манипулиране на изборните резултати и прилагане на разписаните Ви правомощия в изборното законодателство", пише още в сигнала.

БСП-Пловдив с жалба за хаос в работата на 16-та РИК Пловдив

БСП-Пловдив подаде жалба до Районна избирателна комисия 16 - гр. Пловдив  за нарушения в предизборния ден в район Южен, СУ“Свети Константин Кирил Философ“.  След подаден сигнал, че не се приема замяната на секретаря на СИК, застъпникът Ангел Стойчев Иванов е пристигнал в секцията, легитимирал се и е показал, че замяната е извършена с решение на РИК.  Зам.-председател на СИК от ГЕРБ заявява, че не приема направената замяна. Той е поискал застъпникът да напусне помещението и Ангел Иванов е напуснал. Зам.-председателят е излязъл в коридора и е продължил да вдига скандал, като е заявил на служителя от полицията, че застъпникът нямал право да влиза в училището. Служителят се свърза по телефона и обяснява, че само председателят на СИК взима решение дали някой може да бъде допуснат в помещението на СИК. "Установихме, че в целия град раздадените в предизборния ден с изборните книжа списъци на СИК и удостоверения на СИК не отговарят на утвърдените вече с решения на РИК замени, извършени преди предизборния ден. Тези пропуски водят до конфликти и проблеми в секциите, което налага извода, че има сериозни пропуски в работата на  РИК-16, което ще повлияе върху законосъобразността и честността на предстоящите избори. За описаните пропуски на РИК 16 – БСП- Пловдив ще уведомим и ЦИК. Моля Ви, да предприемете своевременно нужните действия във връзка със спокойното и законосъобразно протичане на изборния ден", пише още в жалбата.    

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар