Понеделник, 19 Август 2019
Събота, 25 Май 2019 19:47

БСП с жалба до ЦИК за агитация от страна на сайта ПИК в полза на ГЕРБ

Подадени са и сигнали за купуване на гласове

БСП подаде жалба до Централната избирателна комисия за това, че в деня за размисъл, информационна агенция „ПИК” извършва забранена предизборна агитация в полза на ПП „ГЕРБ” и нейния председател Бойко Борисов в електронния сайт на агенцията. 

(виж ТУК)

В нарушение на чл. 182, ал.4 от ИК, статията прави внушение към избирателите, чрез публикувания текст и снимков материал към него, да вземат съответното решение да подкрепят в изборите за членове на ЕП, които ще се проведат в утрешния ден 26 май 2019 г., партията, която  Борисов представлява. Статията започва с :„Информираният избор е ключов за взимане на решение за всяко едно действие в живота. Затова Ви показваме, как се е променила България през последните няколко години....” и следва богат набор от снимки, които изобразяват различни публични обекти и строителни площадки, които са започнати или реализирани от правителството. 

БСП сигнализира ЦИК и че информационна агенция  „ПИК” извършва забранена предизборна агитация и същевременно накърнява добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите от листата за членове на ЕП, както и на представляващия коалицията, която ги издига – Корнелия Нинова. В електронния сайт на агенцията „https://www.pik.bg” е публикувана подробна и обширна статия със заглавие : „КОРУПЦИОНЕН СКАНДАЛ: Корнелия Нинова лъсна в аферата „Хохегер”, разтърсила Австрия”. 

(виж ТУК)

В нарушение на чл. 182, ал.4 от ИК статията прави негативно внушение към избирателите и негативна предизборна агитация чрез публикуване на неверни текстове, клеветнически твърдения, петнящи честта и доброто име на Корнелия Нинова и съответно листата с кандидатите за членове на ЕП- с цел да разколебаят гласоподавателите, които биха подкрепили коалицията и нейните кандидати.  "Моля, да предприемете съответните законосъобразни действия спрямо нарушителя и материалът да бъде премахнат от електронната страница на агенция „ПИК”, както и да наложите съответната имуществена санкция по смисъла на чл. 480, ал.2 от ИК – глоба от 2000 до 5000 лева", се казва още в двата сигнала.  

Winbet - победата е емоция! (18+)

БСП с жалба за купуване на гласове от кмета на с. Шумата за ДПС

Председателят на БСП-Габрово Николай Григоров подаде сигнал до Районна прокуратура - Габрово, РУ "Полиция" - Габрово за нарушения в деня за размисъл: кметът на с. Шумата Байкал Тодоров купува гласове за ДПС. "Предвид кратките срокове до изборния ден, моля да предприемете спешни мерки и да спрете купуването на гласове в с. Шумата."- се казва в жалбата.

Пореден сигнал за купуване на гласове в Плевенско

Председателя на БСП- Плевен Диана Ботева подаде сигнал до МВР - Гулянци и Районна прокуратура Никопол за получена информация за предстоящо купуване на гласове от Пламен Радков Янев, Николай Иванов Гаврилов и Иван Петров Илиев  в нощта на 25 срещу 26 май 2019 г.  в полза на  ПП ГЕРБ. "Отново настоявам за Вашата компетентна намеса за прекратяване на опитите за манипулиране на изборните резултати и прилагане на разписаните Ви правомощия в изборното законодателство", пише още в сигнала.

БСП-Пловдив с жалба за хаос в работата на 16-та РИК Пловдив

БСП-Пловдив подаде жалба до Районна избирателна комисия 16 - гр. Пловдив  за нарушения в предизборния ден в район Южен, СУ“Свети Константин Кирил Философ“.  След подаден сигнал, че не се приема замяната на секретаря на СИК, застъпникът Ангел Стойчев Иванов е пристигнал в секцията, легитимирал се и е показал, че замяната е извършена с решение на РИК.  Зам.-председател на СИК от ГЕРБ заявява, че не приема направената замяна. Той е поискал застъпникът да напусне помещението и Ангел Иванов е напуснал. Зам.-председателят е излязъл в коридора и е продължил да вдига скандал, като е заявил на служителя от полицията, че застъпникът нямал право да влиза в училището. Служителят се свърза по телефона и обяснява, че само председателят на СИК взима решение дали някой може да бъде допуснат в помещението на СИК. "Установихме, че в целия град раздадените в предизборния ден с изборните книжа списъци на СИК и удостоверения на СИК не отговарят на утвърдените вече с решения на РИК замени, извършени преди предизборния ден. Тези пропуски водят до конфликти и проблеми в секциите, което налага извода, че има сериозни пропуски в работата на  РИК-16, което ще повлияе върху законосъобразността и честността на предстоящите избори. За описаните пропуски на РИК 16 – БСП- Пловдив ще уведомим и ЦИК. Моля Ви, да предприемете своевременно нужните действия във връзка със спокойното и законосъобразно протичане на изборния ден", пише още в жалбата.    

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 25 Май 2019 19:47
  Валери Симеонов: Ще се разделим с ГЕРБ, ако жертват националните интереси, за да напълнят гушите на определени лобита

  Предстоят сериозни промени в отношенията на малкия коалиционен партньор с ГЕРБ. ДПС възвърна позициите си във властта след отстраняването на Цветан Цветанов, смята лидерът на НФСБ

 • Събота, 25 Май 2019 19:47
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Събота, 25 Май 2019 19:47
  Цветан Цветанов: Приветствам промените в раздела за комунистическия режим в учебниците!

  Приветствам сериозните промени в раздела за комунистическия режим в учебниците по история за 10-ти клас, написа бившият зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов във “Фейсбук“

Оставете коментар