Четвъртък, 27 Юни 2019
Неделя, 26 Май 2019 09:11

Изборите започнаха с проблеми с машинното гласуване

Проблеми с машинното гласуване има във Велико Търново, Варна, Кърджали и други градове

В област Велико Търново изборният ден започна с отварянето на 417 избирателни секции, съобщи БНР. Машините за гласуване създадоха проблеми. Машинно гласуване в област Велико Търново се провежда в 104 секции. Комисиите имат проблеми при пускането на машините и привеждането им в готовност за вота на избирателите. В 47-а секция във великотърновското основно училище "Бачо Киро" също срещнаха трудности.

"Получихме неокомплектована машина", посочи председателят на секцията Аничка Ангелова.  "При приемане на секцията и машината, специалистът, който трябваше да я инсталира, установи, че липсва рутер на машината и сигнализирахме в София", каза тя, цитирана от БНР.

Към момента не е ясно защо е бил нужен рутер на машината, тъй като тя не трябва да е свързана с Интернет, за да се избегне фалшифициране на резултатите.

Проблемът с машинното гласуване във Велико Търново не е изолиран случай. Сигнали за забавяния има и от Варна, Видин, Кърджали, Добрич и други градове.

Веселин Тодоров, управител на фирмата доставчик, обясни пред Нова ТВ, че в началото на изборния ден две машини пък не били още тръгнали към избирателните секции. Едната е във Варна, а другата - във Видин. По думите му, се опитвали да решат проблема. Той обясни, че някои от хората, които е трябвало да инсталират устройствата, е трябвало да чакат по 7-8 часа на местата за претоварване. 

В Смолянска област в няколко секции се налага да се извършат промени в състава поради неявяване на членове на комисиите, но отсъствието им не е попречило за началото на изборния ден. 

Председателят на РИК в Хасково Веселина Тенчева сподели пред БНР опасенията си, че при възникване на технически проблем при гласуването днес може би специалистът няма да може да реагира бързо и посочи пример за секциите в димитровградското село Радиево минерални бани, Харманли и Хасково, отдалечени една от друга между 80 и 100 км, за които отговаря само един техник. 40% от членовете на СИК са били сменени в последния момент.

До края на изборния ден в 20 часа остава забраната в медии да се оповестяват данни от социологически проучвания, политическата агитация също е забранена. 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 26 Май 2019 09:11
  АТАКА иска минимален праг за признаване на избори

  Партията готви поправки в Изборния кодекс

 • Неделя, 26 Май 2019 09:11
  Валери Жаблянов: Отбелязваме ръст на гласовете за БСП

  На местните избори трябва да се утвърдим във всяка община като носители на друго качество на живот, отбеляза членът на ИБ на БСП при представянето на задачите на БСП за местните избори през 2019

 • Неделя, 26 Май 2019 09:11
  13 577 лева похарчила ЦИК за храна и напитки само за четири дни

  От 25 до 28 май двадесетината членове на ЦИК са погълнали храни и топли напитки за 13 577,57 лв, което прави по 169 лева на човек за ден. Това става ясно от стенограмите на изборния орган. Храните са доставяни от Хранителния комплекс на Народното събрание, известен с ниските си цени за “депутатски кюфтета” и други субсидирани от бюджета гастрономически удоволствия, съобщава "Биволъ".

  Стенограмата:

  "СЕВИНЧ СОЛАКОВА: Докладвам ви докладна записка от госпожа Манолова с вх. № ЦИК-09-107 от 10 юни 2019 г. Това е във връзка с осигуряването на храни и топли напитки от Хранителния комплекс на Народното събрание в периода на изборите от 25 до 28 май 2019 г. 

  Колеги, представени са стокови разписки с посочени номера и фактури, издадени от Хранителния комплекс за този период на обща стойност 13577,57 лв. Такива средства по план-сметката имаме налични и могат да бъдат изплатени. В случая ви предлагам да одобрим плащането по така представените стокови разписки."

Оставете коментар