Четвъртък, 04 Юни 2020

Неделя, 26 Май 2019 09:11

Изборите започнаха с проблеми с машинното гласуване

Проблеми с машинното гласуване има във Велико Търново, Варна, Кърджали и други градове

В област Велико Търново изборният ден започна с отварянето на 417 избирателни секции, съобщи БНР. Машините за гласуване създадоха проблеми. Машинно гласуване в област Велико Търново се провежда в 104 секции. Комисиите имат проблеми при пускането на машините и привеждането им в готовност за вота на избирателите. В 47-а секция във великотърновското основно училище "Бачо Киро" също срещнаха трудности.

"Получихме неокомплектована машина", посочи председателят на секцията Аничка Ангелова.  "При приемане на секцията и машината, специалистът, който трябваше да я инсталира, установи, че липсва рутер на машината и сигнализирахме в София", каза тя, цитирана от БНР.

Към момента не е ясно защо е бил нужен рутер на машината, тъй като тя не трябва да е свързана с Интернет, за да се избегне фалшифициране на резултатите.

Проблемът с машинното гласуване във Велико Търново не е изолиран случай. Сигнали за забавяния има и от Варна, Видин, Кърджали, Добрич и други градове.

Веселин Тодоров, управител на фирмата доставчик, обясни пред Нова ТВ, че в началото на изборния ден две машини пък не били още тръгнали към избирателните секции. Едната е във Варна, а другата - във Видин. По думите му, се опитвали да решат проблема. Той обясни, че някои от хората, които е трябвало да инсталират устройствата, е трябвало да чакат по 7-8 часа на местата за претоварване. 

В Смолянска област в няколко секции се налага да се извършат промени в състава поради неявяване на членове на комисиите, но отсъствието им не е попречило за началото на изборния ден. 

Председателят на РИК в Хасково Веселина Тенчева сподели пред БНР опасенията си, че при възникване на технически проблем при гласуването днес може би специалистът няма да може да реагира бързо и посочи пример за секциите в димитровградското село Радиево минерални бани, Харманли и Хасково, отдалечени една от друга между 80 и 100 км, за които отговаря само един техник. 40% от членовете на СИК са били сменени в последния момент.

До края на изборния ден в 20 часа остава забраната в медии да се оповестяват данни от социологически проучвания, политическата агитация също е забранена. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар