Неделя, 05 Април 2020

Неделя, 26 Май 2019 09:35

Забрана за данни от екзит пол дори във Фейсбук

Поправките в Изборния кодекс станаха на среднощно заседание в началото на годината

Забрана за съобщаването на данни от екзит пол дори във Фейсбук са наложили депутатите на едно от среднощните си заседания в началото на годината при поправките на Изборния кодекс.

За поправката, която ограничава съобщаването на предварителни резултати от медиите и в социалните мрежи, до дни не бе разбрал никой, пише "24 часа". А ЦИК щеше да санкционира само ако има линкове към медийните сайтове.

Промяната е била предложена от НФСБ и първоначално е била отхвърлена от правната комисия. Часове по-късно обаче в пленарната зала е представено, че комисията я одобрява и тя е гласувана и в залата. Подкрепена е ГЕРБ, ДПС и патриотите, независимо че първоначално голямата управляваща партия бе внесла поправка, която позволяваше директно публикуване на резултатите от екзит пола.

Срещу нея обаче се обявиха от ДПС. А Хамид Хамид от движението мотивира позицията с това, че през предварителните изборни резултати можело да бъдат прокарвани фалшиви новини и дори публикация в 17 часа можело да преобърне изборите.

Въвеждането на новото ограничение се е случило в нощта на 13 срещу 14 февруари. Тогава на извънредно заседание на правната комисия депутатът от НФСБ Христиан Митев предлага промени в Допълнителните разпоредби на кодекса в параграфа, с който се дава определението за медийна услуга, което към този момент изключва социалните мрежи.

Според поправката страниците на медиите в социалните мрежи се приравняват на доставчик на медийни услуги. Странното е, че точно на това заседание правната комисия подкрепя и предложението на депутатката от ГЕРБ Диана Саватева въобще да отпадне забраната за публикуване на резултати от екзит пол в изборния ден.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

На следващия ден поправката на Митев, отхвърлена през нощта, се оказва подкрепена при гласуването в пленарната зала.

Самият текст е гласуван от парламента малко преди полунощ с 96 гласа подкрепа и само 26 депутати против. “За” са гласували 66 народни представители от ГЕРБ, 13 от “Обединени патриоти” и 17 от ДПС. Против са били 26 депутати от “БСП за България”, а двама от “Воля” са се въздържали.

Странно, но реално тази поправка дава широко поле за фалшиви новини в деня на вота, пише "Епицентър.бг". Според приетите текстове всеки профил, страница или група във фейсбук, туитър и други подобни социални мрежи, които не е свързани с медия, биха могли да публикуват данни за резултатите от изборите. Но медиите не могат. А именно медиите работят с екзит полове на социологически агенции и могат да дадат реална представа на гражданите как върви гласуването и разпределението на мандатите.

---

Следете ни и на фейсбук страницата на BIG5 - facebook.com/BIG5.BG.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар