Събота, 21 Септември 2019
Неделя, 26 Май 2019 22:11

Изявленията на основните политически сили след exit poll-овете

Какво казаха лидерите на основните политически сили и водачи на листи:

ГЕРБ:

„Показахме, че в България не вярваме на фалша, че можеш да получиш подкрепа в следствие на резултати и конкретни идеи, не с лозунги, не с нереалистични обещания и фалшиви новини.” Това каза водачът на евролистата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел на брифинг след края на изборния ден.

„Освен видимите опоненти, имахме и един невидим, който не пропускаше възможността да прелее гласове към партията, която го издигна за кандидат. Това е първа негова загуба и втора за неговия ментор“, коментира Габриел. „Благодаря на българите, които казаха много ясно: „искаме резултати, искаме честност и конкретен ангажимент“. Това сме правили в тази кампания“, изтъкна Мария Габриел.

„Със всяка своя дума заставам с работата си. Това показахме целия отбор в тази кампания“, подчерта тя. „Нашият лидер Бойко Борисов каза, че има един ден за прошка. Искам да благодаря на всички българи, които днес ми я дадоха“, каза още Мария Габриел.

БСП за България:

„Предварителните резултати от exit poll-овете са много разнопосочни. Няма да ги коментираме преди да приключи паралелното преброяване. Ние правим собствено такова”. Това каза депутатът от БСП Георги Свиленски малко след обявяването на първите резултати от евровота.

Той подчерта, че социалистите са силно притеснени от ниската избирателна активност, която по първоначални данни е под 30 на сто.  

„Искам да благодаря на всички български граждани, които упражниха правото си на глас. Искам да поздравя всички, които не се уплашиха, не продадоха своя глас и го дадоха за БСП”, заяви още Свиленски.

ВМРО – БНД:

 „Благодаря на българите, които не се поддадоха на провокацията и клеветите срещу нас и ни подкрепиха”, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред журналисти в централата на партията. Той прогнозира, че в следващия парламент ВМРО ще изпрати минимум един или двама евродепутати.

„Тази кампания беше изключително трудна, защото видяхте, че по време на кампанията не малка част от политическите формации, било подбуждани от личния си егоизъм и безсилие да направят нещо полезно за обществото или нацията, се опитаха да концентрират целия огън върху нас. Искам да благодаря на онези 8% българи, които не се поддадоха на провокацията и клеветите и ни подкрепиха, които прецениха, че в бъдещия европейски парламент трябва да има европейски представители от страна на България, които не да се чудят към кое европейско семейство да се присъединят, а прецениха, че в европарламента трябва да има достойни българи, които отстояват българския интерес“, заяви Каракачанов.

От своя страна водачът на евролистата на ВМРО и сигурен депутат и в следващия Европейски парламент Ангел Джамбазки заяви, че пет години са бранили българските интереси в ЕП и ще продължат да го правят.

„Предстои ни много работа. Лично аз и вероятно, който от нас бъде избран на второто място, предлагаме на всички български евродепутати, избрани в ЕП, да се съберем веднага след изборите“, каза Джамбазки и посочи, че изборите са свършили, както и политическото противопоставяне.

Движение за права и свободи:

„Днес България поведе за четвърти път избори за членове на ЕП. Искам да поздравя всички проевропейски настроени български граждани и най-вече тези, които участваха в изборите.“, каза председателят на ДПС Мустафа  Карадайъ.

Той подчерта, че ДПС е направила една проевропейска позитивна кампания с разяснението на избирателите си за това какво трябва да се случи в ЕС и как ЕС ще бъде полезен за развитието на България.

„Успоредно с това обаче разяснихме, че България има нужда от ясна програма за ускорено догонващо развитие в рамките на ЕС, за да може нашите деца и внуци, които са в Европа на гурбет, да има условия и среда да се върнат в България. Защото днес имаше изявления, че част от българските граждани са били на почивка – да, може би от големите градове, където има по- добри условия за живот е било така, но това, което видяхме от предизборната кампания, е, че жителите на малките градове не са в Европа на почивка, а на гурбет. И ние сме длъжни да направим така, че да създадем условия да не обезлюдяват малките населени места в България“, зави още Карадайъ и посочи, че ДПС ще направи анализ и коментар на резултатите, когато те излязат официално.

По време на официалното изявление Делян Пеевски не присъства сред колегите си – кандидати за евродепутати.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар