Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 28 Май 2019 14:05

Гешев: Краде се нагло! Очакват се арести в Божурище заради продажба на 80 дка земя за 160 хиляди лева

Четири общински имота са продадени чрез манипулиран търг, с което Общината е ощетена с близо 8 млн. лв.

Краде се много и се краде нагло и затова се намираме в това положение. Това каза на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка със специализираната акция в Община Божурище.

„Това е досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура. Действията се извършват от следователи от отдел на Специализираната прокуратура. Имаме съдействие от КПКОМПИ. Искам да изразя специално благодарност, и този път, както в повечето случаи се справиха добре с поставените задачи“, поясни Гешев и добави, че слухът, че тази комисия е умряла, е преждевременен.

„Явно кметовете по страната, въпреки многобройните разследвания до момента, продължават да не разбират, че ако познават местния прокурор или местния шеф на полицията, вече не са във възможност да ги логистират. Няма какво да се лъжем, че в повечето малките градове всички се познават“, коментира Гешев, цитиран от агенция „Фокус“.

По думите му, 4 общински имота в Божурище са продадени чрез манипулиран търг, с което Общината е ощетена с близо 8 млн. лв.

Гешев обясни, че тези имоти са били държавна собственост и държавата ги е предоставила безвъзмездно на общината, откъдето следва те да бъдат ползвани в интересите на нейните жители.

„В резултат на манипулирани търгове тези 80 декара са продадени за 150 -160 хил. лв.“, заяви Гешев като обясни, че реално за по-малко от 40-50 евро. кв.м едва ли могат да бъдат намерени такива имоти.

„Всеки от вас може да направи разлика от 8 млн. и 160 хил. лв. Една разлика, която не е влязла в Община Божурище и оттам не са достигнали до конкретните хора, които трябва да я ползват, а това са гражданите на град Божурище“, посочи Гешев.

Той обясни, че купувачите на имотите са четирима, като три от тях са търговски дружества. „За едното е ясно, че бащата на кмета е бил пълномощник в друг момент на дружеството. Към този момент се проверява информацията, че имат определени връзки с местната администрация.

Интересен е четвъртият купувач, който е бивш магистрат от Национално следствена служба. И там ще бъдат извършени съответните проверки, включително и такива, които са от правомощията на КПКОМПИ“, поясни той.

Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица. Вероятно в близките часове, ако се развият нещата, така както са планирани, ще бъдат задържани по закона на МВР кметът на Община Божурище, зам.-кметът и още едно длъжностно лице.

„Работи се по посока на престъпление по служба, включително и документни престъпления от рода на удостоверяване, че определени обяви са сложени залепени на общината, други не са сложени. Обявата е публикувана на сайта на Община Божурище, но фактически само кметът може да я отвори и да я види“, поясни зам.-главният прокурор.

По думите му за документни престъпления законът предвижда до 5 години лишаване от свобода.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Разследването е по сигнал на председателя на Общинския съвет на Община Божурище. Работи се от няколко месеца. Кметовете продължават да не слушат какво им се говори. Ситуацията е променена и няма значение от коя политическа сила си“, добави той.

„Тук в някаква степен става въпрос за наглост. Не може председателят на Общинския съвет да те сезира, да ти каже „виждам какво правиш“ и ти да кажеш „мен това не ме интересува“ и въпреки това да го направиш“, поясни Гешев, като уточни, че след това председателят на Общинския съвет е сигнализирал и институциите.

„Той не е прескочил местните органи, той ги е предал към компетентните. Ти няма как да прескочиш местните, защото те не са компетентни. Тези кметове продължават да не осъзнават, че от една година местните органи – прокуратура и полиция нямат отношение към техните действия в случай, че бъдат констатирани нарушения“, заяви зам.-главният прокурор.

Попитан защо прокуратурата е поела разследването след изборите за Европейски парламент, той отговори: „Има определена поредност и планове за определени разследвания. Ние провеждаме и преди и след избори. Когато проведем преди избори ме питате, защо го правите преди избори, може би целта е предизборна. Сега ме питате защо след изборите. Планирането не е след местни и всякакви други избори“.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 28 Май 2019 14:05
  “Архитектът на промяната” Борислав Игнатов ще бори корупцията с бивши общински служители, придобили десетки имоти по време на службата си (документи)

  Борис Милчев е в листата за общински съветници на Демократична България и един от основните консултанти на кандидата за кмет арх. Игнатов. Така и не е ясно как като общински служител е придобил десетки скъпи имоти

 • Вторник, 28 Май 2019 14:05
  Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са били приети и в Белия дом

  Българската делегация в Съединените щати е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване

  Главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев, както и ръководителите на ДАНС Димитър Георгиев, Националната разузнавателна служба Атанас Атанасов и служба "Военна информация" Велко Атанасов, са били приети и в Белия дом. Това стана ясно от снимка, която пресслужбата на прокуратурата разпространи в понеделник. 

  Българската делегация, която миналата седмица бе на посещение в Съединените щати, е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване. Морисън е член на Съвета по национална сигурност в администрацията на американския президент.

  На официалната си фейсбук-страница Федералното бюро за разследване (ФБР) в петък също публикува снимка за срещата с ръководствата на българските прокуратура и специални служби.

 • Вторник, 28 Май 2019 14:05
  Ето как ВСС ще изпитва Иван Гешев на 24 октомври

  Няколко са процедурите, през които кандидатът за главен прокурор Иван Гешев трябва да премине идния четвъртък (24 октомври), за да бъде одобрен окончателно за обвинител номер едно от колегите си във Висшия съдебен съвет (ВСС)

Оставете коментар