Сряда, 22 Януари 2020
Вторник, 28 Май 2019 16:24

Конфликт между Сърбия и Косово след престрелка в полицейска акция

Белград твърди, че сред задържаните в Косовска Митровица има и руски гражданин от ООН

Президентът на Косово Хашим Тачи събра рано тази сутрин в кабинета си всички шефове на структурите за сигурност в Косово, предаде Танюг, като се позова на Радио и телевизия Косово. В кабинета на Тачи дойдоха директорът на Косовската разузнавателна служба, директорът на полицията, шефовете на правосъдните институции. Двама сърби бяха леко ранени при стрелба в северната косовска община Зубин поток рано тази сутрин, когато специалните косовски сили РОСУ са пристигнали в района, потвърди за Танюг полицейски служител от мястото на събитието.

Около 6.20 часа е започнала престрелка между неизвестни лица и специалните полицейски части, при която са изстреляни около 200 патрона. След това са пристигнали и 15 бронирани коли на РОСУ и на полицията, които са се разгърнали по пътя от мястото на престрелката, село Доне Вараге, към Зубин поток и са съборили импровизирана барикада, поставена от уплашените местни жители. Служителите на РОСУ са хвърляли и шокови гранати. Хората са уплашени, а местното училище и детска градина смятат да прекратят работа, каза източникът на Танюг. Властите в Прищина съобщиха, че това е операция срещу организираната престъпност и контрабандата. Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви на свой ред, че акцията има за цел да сплаши сърбите и да предизвика паника. Според най-новата информация на Танюг, която се позовава на сигурен източник, арестувани са трима сърби, членове на косовската полиция, съобщава „Сега“.

Сръбският президент Александър Вучич междувременно нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби северно Косово. По-рано и сръбското министерство на вътрешните работи постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части. В Белград бе свикано заседание на Съвета за национална сигурност, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.  Президентът Александър Вучич предупреди ЕС, че Сърбия ще реагира ако косовските специални части РОСУ не се изтеглят от Северно Косово. РТС съобщава и че е забелязано придвижване на сръбската армия и полиция към Косово.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Днес продължава започналото вчера специално заседание на сръбския парламент по косовския въпрос, на което Вучич ще информира депутатите и гражданите на Сърбия за най-новите събития. Пред депутатите той заяви, че има информации, все още непотвърдени, че е пребит и задържан и един руски гражданин в Косово - Михаил Красношченко, служител в администрацията на мисията на ООН - ЮНИК, предаде Танюг. Сръбските власти са информирали за това компетентните органи на руските държавни власти, добави президентът. "Пребили са го и са го задържали, ако информацията е вярна, най-вероятно за да се подмажат на онези, които одобриха цялата акция", каза Вучич.

Силите на НАТО в Косово (КейФОР) тази сутрин потвърдиха, че е в ход операция на косовската полиция, която по нареждане на прокуратурата в Прищина се извършва в рамките на борбата с престъпността на цялата територия на Косово, а не само в северните общини с предимно сръбско население, предаде Танюг. Операцията не е насочена срещу сърбите, а срещу хора, обвинени в корупция и престъпност, каза за Танюг говорителят на КейФОР Винченцо Грасо. "Засега ние следим ситуацията, в контакт сме с властите в Прищина, но сме отворени и за комуникация със Сърбия", каза Грасо. По неговите думи, става дума за полицейска операция, каквито е имало и в миналото, и КейФОР само наблюдава ситуацията. "Това е обсъждано и по-рано, ние не се намесваме в операции на полицията, докато не ни поискат съдействие", каза говорителят на КейФОР, коментирайки призивите на сръбски представители КейФОР да направи нещо по въпроса за операцията на косовските специални части в Северно Косово.

„Сърбия трябва да признае, че вече не контролира ситуацията в Косово“, заяви президентът Александър Вучич, който говори пред сръбския парламент, предадоха агенциите. В допълнение, държавният глава подчерта, че Сърбия трябва да избере как ще продължат да се развиват отношенията с Косово – запазването на замразения конфликт или развитието на контакти с непризнатата република.

“Реших да не продължавам с лъжата и самозаблудата, казах на всички, че няма сръбско правителство, няма наше правителство в Косово и Метохия, което е изключително важно за здравеопазването и образованието, и трябва да спрем да лъжем собственото си общество“, каза Вучич. В същото време той отбеляза, че подкрепя контактите и подобряването на отношенията с Косово. Освен това Вучич заяви, че Сърбия е претърпяла голямо национално поражение, загубила е територия и е претърпяла значителни икономически загуби. Обръщението на Вучич към парламента и нацията за положението в Косово и Метохия продължи повече от два часа. Председателят Мая Гойкович, членове на правителството, водени от министър-председателя Ана Бърнабич и представители на дипломатическия корпус присъстваха на речта на президента. Извънредното заседание на Скупщината беше бойкотирано от представители на няколко опозиционни партии, обединени в Съюза за Сърбия, като от общо 250 депутати присъстваха 156.

източник: segabg.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар