Четвъртък, 20 Юни 2019
Сряда, 05 Юни 2019 16:42

Корупцията и нелегалната миграция още ни спират за Шенген

Стеф Блок: За да се съгласим България да влезе в Шенгенското пространство, Нидерландия трябва да е уверена, че пазите стриктно границата на ЕС

За да се съгласим България да влезе в Шенгенското пространство, народът на Нидерландия трябва да е уверен, че пазите стриктно границата на ЕС и се борите с корупцията и трафика на хора. Това каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на външните работи на Нидерландия Стеф Блок, който е на официално посещение в нашата страна по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, предава БТА.

Ние изразихме желанието си за присъединяване на България към Шенген първоначално по въздух и по море. Винаги има място за подобрения, но ние не само охраняваме добре външната граница на ЕС, но и разследваме и трафика на хора. Само тази година има 100 случая на разследване на трафиканти, каза Екатерина Захариева след срещата с външния министър на Нидерландия. Надявам се скоро Нидерландия да вземе решение в полза на България, каза Захариева. Опазването на границата е голям приоритет и за двете страни. Ние се справяме повече от добре с нея, както и с преследването на трафикантите на хора, посочи Екатерина Захариева.

Тази година се отбелязват 110 години от установяване на дипломатическите отношения между двете страни, посочиха двамата министри. По този повод България подарява на Нидерландия 110 рози, които наесен да бъдат засадени там. Нидерландия подарява на България луковици от нов сорт лалета, наречени на старото име на София - Сердика, обявиха Екатерина Захариева и Стеф Блок.

Нашите две страни развиват отношенията си в дух на партньорство, прагматизъм и приятелство, каза Захариева. Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор в България, търговският обмен и туристическият поток се увеличават всяка година, посочиха двамата министри.

Днес обсъждахме как Съветите на ЕК, в които и двамата участваме, а те са Съветът за външна политика и Съветът по общи въпроси, да работят по-ефективно, каза Захариева. Малко вероятно е тази година ЕС да има приет бюджет за следващия период. Има обаче общо споделяне с Холандия, че за страните, които имат нужда от по-голямо наваксване, трябва да се отпускат повече средства за кохезионна политика, каза още Екатерина Захариева.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Обсъждахме и миграцията в Европа и факта, че България се справя изключително добре с опазване на границата на ЕС, каза още Захариева. 

Редица холандски компании решиха да инвестират тук и през 2018 година те инвестираха в България 80 млн. евро каза Стеф Блок. Гражданите на двете страни избират обществата на другата държава, което показва, че има силно сътрудничество, посочи Блок. България се справя невероятно успешно след прехода от 90-те години, допълни външният министър на Нидерландия. Изборите за Европейски парламент бяха важни и ние ще можем да упражняваме демократичните си права и европейското сътрудничество. Заедно ще се справяме с предизвикателствата на нашето време и ще гарантираме отбраната на ЕС по надежден и стриктен начин, посочи Стеф Блок. 

Ръстът на търговския стокообмен расте на годишна база с 15 -16 процента, но има още възможни за засилване на сътрудничеството, посочи Захариева. По думите й това може да стане в областта на развитие на иновативни производства и на селското стопанство. България има чиста вода и почва, а Холандия разполага с високи технологии в земеделието, посочи тя.

България е една от държавите, които охраняват външната граница, а Нидерландия е една от дестинациите и затова ние зависим от контрола на тази граница. Ние разбираме, че вие искате да влезете в Шенген, но се надявам, че вие ще разберете, че народът на Нидерландия знае за големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да е уверен, че ще има силен и стриктен контрол без компромиси, преди да приемем България в Шенген, каза Стеф Блок. Впечатлен съм от постигнатия прогрес, бяха ми показани многобройни снимки за охраната на границата, но има още една част, и тя е как се справяте с корупцията и какъв е подходът към трафика на хора и мисля, че има нужда от допълнителен напредък, каза министърът на външните работи на Нидерландия.

източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Юни 2019 16:42
  Вместо всички да коментират кървавочервения картон от Брюксел, нищят партийните субсидии

  Велизар Енчев коментира мълчанието по доклада на ЕК, според който България е най-корумпираната страна в ЕС

 • Сряда, 05 Юни 2019 16:42
  Холандия спечели конкурса Евровизия '2019

  Експото в Тел Авив представители на 26 страни се бориха за титлата на "Евровизия"

 • Сряда, 05 Юни 2019 16:42
  Турското посолство: Изопачаването на частта от изказването на посланик Хасан Улусой за владеенето на турски език и последвалият отзвук са причина за разочарование; МВнР: Посланикът на Турция ще бъде извикан, за да даде обяснение за думите си

  По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, посланикът на Република Турция в Република България ще бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

  От Външното ведомство определят думите на Улусой като смущаващи, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит. В тази връзка МВнР подчертава, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения.

  Припомняме, че в събота, на церемонията по откриване на завод на „Теклас" в Кърджали, посланикът на Турция направи изказване, в което изрази "задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България" и изказа мнение, че турските инвеститори изразяват "необходимост българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език".

  В събота вечерта посолството на Турция качи на сайта си съобщение, в което се посочва:

Оставете коментар