Събота, 19 Октомври 2019
Петък, 07 Юни 2019 11:43

Горанов: България може да плати наведнъж изтребителите F- 16

Каракачанов: Има възможност сумата да бъде свалена от първоначално предложената от САЩ

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че най- вероятно България няма да успее да договори с американската страна разсрочено плащане за изтребителите F- 16. Той заяви, че въпреки голямата сума, страната ни може да си позволи да плати наведнъж. „Със сигурност военните проекти са скъпо за фиска усилие. Убеден съм, че F- 16, Блок 70 е най-оптималният за нас вариант“, посочи министърът.

Горанов обърна внимание, че преговорите със САЩ за постигане на оптималната цена, определена от българския парламент, продължават. „2 млрд. лева са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО вероятно това усилие трябва да бъде направено“, коментира финансовият министър. Той прогнозира, че до есента всичко по сделката за новите изтребители трябва да бъде ясно.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изтъкна, че първоначално предложената от САЩ по-висока сума може да бъде намалена. Той уточни, че цената, дадена от Американския конгрес, не е крайната сума, а таван, до който американското правителство може да сключи договор с България.

„Така че не това е стойността на тези 8 самолета с оборудването и въоръжението. Мога да кажа това, че офертата при първоначалните разговори във Вашингтон беше значително по-малка от това, което гласува Конгреса. И въпреки това беше по-висока от нашите представи“, коментира Каракачанов и поясни, че впоследствие се е стигало до намаляването ѝ.

„Когато мине 14-дневен срок, ще получим оферта. И ако тя не ни удовлетворява, разговорите ще продължат, за да търсим онази цена, която е разумна и приемлива“, заяви Красимир Каракачанов. Според него има възможност сумата да бъде свалена от първоначално предложената от САЩ, но не за сметка на въоръжението и на характеристиките на самолета. Във връзка с придобиването на два кораба за Военноморските сили той посочи, че вече са отворени технически предложения и предстои да се извърши оценка.

Ще бъде оценявана както цената, така и това доколкото те ще повишат конкурентоспособността на българската отбранителна индустрия. На оценка подлежи и показателят за логистична поддръжка, като ще се търси възможно по-нисък разход. Каракачанов обясни, че се очаква скоро оценката да приключи и да започнат преговори за договор до края на годината.

„Очаква се първият кораб да бъде доставен до края на 2020 г., а вторият – до края на 2024 г. Общата стойност е 820 млн. лв.“, уточни той.

Относно модернизацията на Сухопътните войски Каракачанов обясни, че до 7 юли е срокът, в който трябва да бъдат представени проектите за бронирана машина и те да бъдат изпратени на фирмите. Той уточни, че четири фирми са проявили интерес към изработката на бронирана машина.

източник: агенция „Фокус“

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар