Събота, 20 Юли 2019
Вторник, 11 Юни 2019 17:58

Акад. Георги Марков: С каква наглост Скопие провокира с общо честване на Гоце Делчев

Кражбата на българска история се прави от югозападната ни съседка от времето на Тито, казва историкът

Чудя се как в Скопие могат с такава наглост да предлагат черната дата 7 октомври 1946 г. за общо честване на паметта на Гоце Делчев. Това каза историкът акад. Георги Марков пред "Фокус" във връзка със застоя в работата на Междуведомствената комисия между България и Северна Македония, която трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни заради споровете около живота и делото на Гоце Делчев.

Според него това е провокация от македонска страна. "Не може те да се подиграват с нас, предлагайки датата 7 октомври 1946 г., когато костите на Гоце Делчев бяха предадени на скопските титовисти от Георги Димитров и управляващата комунистическа партия. Това е една гавра. Заветът е костите на Гоце Делчев да бъдат погребани в свободна Македония. Македония не беше свободна нито след Първата, нито след Втората световна война", каза акад. Марков. Според него кражбата на българска история се прави от югозападната ни съседка от времето на Тито. "Казват на черното - бяло", допълни акад. Марков.

Според него трябва да се заяви, че историята е такава, каквато е. "Не могат да върнат времето и българската история да я направят македонска. Те издадоха сборника на братя Миладинови от 1862 г. "Български народни песни" със заглавие "Македонски народни песни". Там имаме народни песни от Самоков, Панагюрище, Охрид, Кукуш и за Крали Марко. Как може 150 години по-късно да издаваш фалшифицирано издание, за да ги направиш братята от Струга македонци. Те са си българи и събират български народни песни. Няма как да предадем братя Миладинови, Гоце Делчев. Дори посягат на Тодор Александров. Само на Иван Михайлов не са посегнали още", посочи още историкът.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 11 Юни 2019 17:58
  Илинденско-Преображенското въстание е българско и никъде в документите не се споменава думата македонско

  Меко казано е странна позицията, че Илинденското въстание е македонско, а Преображенското – българско. Академик Георги Марков изрично подчертава, че това е фалшификация след Втората световна война и тя не трябва да бъде премълчавана, казва в интервю за „Фокус” Елисавета Шапкарева, член на Управителния съвет и организационен секретар на Българското сдружение на родовете от Македония по повод 116-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

 • Вторник, 11 Юни 2019 17:58
  Преди тунела и след това

  Кеворк Кеворкян: Цветанов не успя да изиграе ролята на инструмент, който да отмества заплахите от Бойко. Но по-важният проблем е друг и той си остава: защо, всъщност, го натириха? Не си мислете, че е заради някакъв апартамент, за да не изглеждате идиоти в собствените си очи. Друга е причината - но каква?

 • Вторник, 11 Юни 2019 17:58
  Велизар Енчев: Борисов получи удари от две държави, на които даде твърде много

  България е направила подарък на македонската страна в името на евроатлантическите перспективи, смята бившият дипломат

Оставете коментар