Четвъртък, 14 Ноември 2019
Петък, 14 Юни 2019 15:46

Пленумът на ВСС ще разрешава разследванията срещу председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор

Проектът за промени в НПК беше представен от министъра на правосъдието Данаил Кирилов и касае особените правила в случаите, при които има извършено умишлено престъпление от общ характер от тримата висши магистрати.

Пленумът на ВСС ще разрешава разследванията срещу председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор. Като това трябва да стане с квалифицирано мнозинство от 17 гласа. Това стана ясно по време на дебата в работната група за изготвяне на предложения за законодателни промени, засягащи разследванията срещу председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор, който се предава на живо чрез сайта на Министерството на правосъдието.

Проектът посочва, че предложението за такова разрешение от ВСС и за временно отстраняване от длъжност на "тримата големи" в съдебната система може да направи министъра на правосъдието или не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на ВСС. То трябва да бъде придружено от подробни писмени мотиви. И да се разгледа не по-късно от седем дни от постъпването му. По време на разглеждането трябва да бъде изслушан и предложеният за временно отстраняване от длъжност.

Срокът на временното отстраняване не може да бъде по-дълъг от посочения общ срок за продължителност на разследването в НПК.

Решението на пленума на ВСС ще подлежи на обжалване в тридневен срок от постановяването му пред петчленен състав, на ВАС, определен на принципа на случайния избор измежду всички съдии от този съд. Решението се постановява в седемдневен срок от постъпване на жалбата и е окончателно.

Разследването на висшите магистрати ще се извършва от прокурор от Спецпрокуратурата и Софийската градска прокуратура, според това на кой съд е подсъдно делото.

Съдът в открито заседание, в състав от трима съдии, определени на принципа на случайния избор, се произнася по обосноваността и законосъобразността на постановлението в едномесечен срок от постъпване на делото, с определение, което е окончателно. В състава на съда не могат да участват младши съдии, предвижда още проектът.

На първа инстанция дела от такъв тип ще се разглеждат от трима съдии и от пет съдии в случаите, когато престъплението предвижда наказание не по-малко от петнадесет години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание. На втора инстанция делото също трябва да се гледа от петима магистрати. Като в съставите не могат да участват младши съдии.

Обсъждането на проекта на министър Данаил Кирилов продължава, като в него участват представители на ВСС, магистрати и експерти. Кирилов посочи в началото на дебата, че проектът е част от изпълнението на мерките от Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК спрямо България. По думите му с приемането на на проектозакона ще се отговори на обществените очаквания за гарантиране на обективно и безпристрастно провеждане на разследване срещу "тримата големи".

Източник: dir.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 14 Юни 2019 15:46
  ВСС реши след спор да се прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

  Цацаров: Няма да пазя авторитета на Панов! Изборът му стана след негови посещения в президентството

 • Петък, 14 Юни 2019 15:46
  Цацаров: Нека не спекулираме, че във връщането на указа от Радев има мотиви, това е просто позиция

  Нека не спекулираме, че във връщането на указа от Радев има мотиви, това е просто позиция.

 • Петък, 14 Юни 2019 15:46
  ВСС прегласува Иван Гешев за главен прокурор

  Кандидатът се нуждае от 17 гласа, ако ги получи, президентът е длъжен да подпише указа.

  Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще прегласува днес кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

  До процедурата се стигна, след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. Мотивът беше, че не е имало реално състезание за поста. Сградата на ВСС от снощи е под охрана. Очакват се протести „за” и „против” избора на Гешев за нов главен прокурор.

  Иван Гешев беше избран за ръководител на държавното обвинение на 24 октомври. Подкрепиха го 20 от членовете на ВСС, а четирима бяха „против”. Той беше единствен кандидат за поста, а процедурата около избора му беше белязана от множество протести и контрапротести.

Оставете коментар