Вторник, 23 Юли 2019
Понеделник, 17 Юни 2019 12:02

България инвестира 12 милиона евро в суперкомпютър, който ще заработи в края на 2020 г.

Машината ще може да извършва 4 милиарда операции в секунда. България ще инвестира 12 милиона евро, а 6 милиона евро са осигурени от Европейската комисия.

Премиерът Бойко Борисов  се срещна днес с еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ в Еврокомисията Роберто Виола. Поводът са плановете в края на следващата година у нас да заработи суперкомпютър.

Борисов обясни за възможностите на суперкомпютъра за България: „За автомобилните производители в България – и на части, и на цели автомобили, защото всеки един детайл може да бъде тестван. Сградите как биха реагирали или целия строителен бранш. Тема „ваксини“ – особено за ваксината за грипа, а България знаете е водеща в тази сфера – огромни възможности“.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Компютърът ще е на разположение на бизнеса и на научните общности в Югоизточна Европа, допълни премиерът.

Супермашината ще бъде разположена в София Тех Парк.

По думите на Мария Габриел днес България прави една много положителна стъпка напред. 

Източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Юни 2019 12:02
  Иво Христов: Фон дер Лайен смята да наложи Истанбулската конвенция. Ще гласувам против кандидатурата ѝ

  Опитът повторно да се наложи един спорен и несъответстващ на Конституцията ни акт е неприемлив, смята евродепутатът от БСП

 • Понеделник, 17 Юни 2019 12:02
  Урсула фон дер Лайен обеща минимална заплата в ЕС

  Кандидатурата на номинираната за председател на ЕК ще бъде гласувана утре

 • Понеделник, 17 Юни 2019 12:02
  Правителството одобри актуализация на бюджета заради сделката за Ф-16

  Замразяват се проектите за нови кораби и бронирани машини. Заради сделката в края на юни беше емитиран вътрешен дълг от 300 милиона лева.

  Министерски съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, съобщиха от правителствената информационна служба.

  Това е втора актуализация на бюджета през годината. Първата беше заради намаляването на партийните субсидии. Този път кабинетът трябва да осигури допълнителен ресурс за закупуването на военната техника, като по-късно през месеца ще бъде поет още дълг от вътрешния пазар. Очакваната сума на новите задължения е 200 млн. лева.

  Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, се уточнява в съобщението.

Оставете коментар