Вторник, 23 Юли 2019
Понеделник, 17 Юни 2019 16:22

САЩ предоставиха проектодоговора за Ф-16

САЩ са предоставили проект за договор за новите изтребители Ф-16 на Военновъздушните ни сили. Това се случва в последния ден от определения от американската страна двуседмичен срок. За договора потвърдиха посолството на САЩ и българското военно министерство.

В съобщението на американското посолство се посочва задоволството от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които са гарантирали, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на българските Военновъздушни сили. Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания. Съобщенията на двете страни не съдържат информация за точната цена.

Решението за преговори със САЩ бе взето през декември 2018 г. Стойността на проекта е около милиард и 800 милиона лева. С възможност за доплащане, но и с уговорката, направена по-късно от министъра на отбраната, че 2 милиарда лева е добра цена.

Близо три милиарда лева обаче е таванът на сделката, одобрен от американския Конгрес в началото на месеца. Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации.

От американската страна обясниха, че действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания. А по-високата сума се дава, за да не се извървяват наново стъпки, ако България разшири обхвата на програмата извън първоначално заявеното.

За сега България не е планирала да разширява поръчката. Не е ясно и как ще бъде решен казусът с плащането. Превеждане „наведнъж“ на сумата би ощетило останалите два проекта за модернизация, сподели наскоро министърът на отбраната. Няма да се правят и отстъпки от броя на самолетите.

Очаква се скоро да започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа изискванията си или да прецизира параметрите, преди да се стигне до крайната цена.

Източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Юни 2019 16:22
  АТАКА категорично против сделката за F-16!

  АТАКА е категорично против сделката с американците за F-16. Това заяви зам.-председателят на партията Десислав Чуколов по време на дебатите в Народното събрание.  

 • Понеделник, 17 Юни 2019 16:22
  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16.

 • Понеделник, 17 Юни 2019 16:22

Оставете коментар