Вторник, 23 Юли 2019
Вторник, 18 Юни 2019 15:46

Бойко Борисов се заема с климатичните промени

"Климатичните промени не са абстракция, а факт", казва премиерът Борисов в разговор по телефона с Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Правителствената пресслужба. "Това е най-голямото предизвикателство пред света сега и за в бъдеще", е казал още Бойко Борисов

Министър-председателя е бил категоричен, че е от жизнено важно значение да продължат усилията за опазване на околната среда.

Държим на чистата природа, е уверил събеседника си премиерът Борисов, съобщава правителствената пресслужба цитирана от novini24.bg.

На срещата на европейските лидери тази седмица министър-председателят Бойко Борисов ще поддържа идеята Евросъюзът да стане лидер в постигането на климатично неутрални нива на вредните емисии до 2050 година. Това е уверил още българският премиер в телефоння си разговор генералния секретар на ООН.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Франс прес и Ройтерс обаче сочат България наред с Полша и Чехия, като страните, които се противопоставят на по-значимо орязване на парниковите емисии от опасение, че ще загубят конкурентноспособност и работни места.

От МС посочват, че в разговора, проведен по инициатива на Гутериш, премиерът Борисов е изтъкнал, че страната ни преизпълнява ангажиментите си и с дял на използваната енергия от възобновяеми източници от близо 19 % заема водещо място в Евросъюза.

Според Световния фонд за дивата природа идеята за постигане на климатична неутралност към средата на века вече има твърдата подкрепа на 16 от общо 28 страни членки на ЕС.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 18 Юни 2019 15:46
  Нинова: Борисов няма позиция за избора на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор

  Представям ви официална информация за избора на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор. От мое питане в парламента до премиера Борисов се вижда, че той няма позиция.

 • Вторник, 18 Юни 2019 15:46
  Нинова към Борисов: Страх лозе пази, но е късно за пазача

  Лидерът на БСП коментира в социалната мрежа заявлението на премиера Бойко Борисов, че България ще подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

 • Вторник, 18 Юни 2019 15:46
  Борисов: България ще подкрепи румънката Кьовеши за европейски главен прокурор

  България ще гласува за избирането на румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Подкрепата за румънската прокурорка е обещана от премиера Бойко Борисов пред Людовик Орбан, председател на Националната либерална партия на Румъния.

  НЛП е румънската дясна партия, която си води сестринска на ГЕРБ и членува в ЕНП. Борисов и Орбан са обсъждали подкрепата за Кьовеши, срещу която се бори румънското социалистическо правителство, още в края на юни при среща на двамата в София. В телефонен разговор миналата седмица българският премиер е потвърдил подкрепата си за румънката.

  "Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията", казва Борисов пред "24 часа". От правителствената пресслужба потвърждават информацията.

Оставете коментар