Събота, 30 Май 2020

Вторник, 18 Юни 2019 15:59

Гешев: Кметът на Костенец обещавал на общински съветници 30 000 лв., за да гласуват в негов интерeс

Кметът на Костенец е обещавал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват определени решения в негов интерес. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с разследване срещу кмета на Костенец, предаде Агенция „Фокус“.

„Това е поредният случай на добро взаимодействие между службите. Няма да спра да го повтарям, с оглед на това, че българските граждани трябва да знаят, че службите за сигурност, правораздавателната система в лицето на прокуратурата си вършат в повечето случаи добре работата“, каза Гешев. По думите му това е единственият начин да се отговори на недобросъвестното отношение към прокуратурата и службите и твърденията, че няма никакви резултати от борбата с корупцията.

По думите му в случая с кмета на Костенец става дума за досъдебно производство, което от март е под надзора на Специализираната прокуратура. „Започнало е по информация, подадена от Антикорупционния орган, за данни за корупционно престъпление“, коментира още Гешев и уточни, че в резултат на информацията и анализа ѝ, е образувано досъдебно производство. Заместник-главният прокурор коментира, че в рамките на случая са използвани СРС.

Гешев обясни, че кметът е обещавал сумата от 30 хил. лв. на общински съветници от Общински съвет – Костенец, за да гласуват определени решения, които са в негов интерес.

„Това е една интересна ситуация, защото ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове. Обещава вместо да получава“, каза Гешев.

„До преди два дена това е основният предмет на разследването“, обясни още Гешев. Той допълни, че в резултат на извършваните действия последните дни предметът на деяние ще бъде разширен. „Единият касае длъжностно присвояване от общинско предприятие, вторият случай безстопанственост“, посочи още Гешев.

Общинският съветник, на който са обещавани 30 хил. лв., е бил от опозицията в Костенец, допълни зам.-главният прокурор. "Ако беше от мнозинството, нямаше да се наложи да се използва този мотивационен подход", каза още Гешев.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Това, че в конкретният случая общинският съветник е преценил, че е в интерес на общината и го е подписал не означава, че няма извършено престъпление", каза Гешев във връзка с гласуваната обществена поръчка за реконструкция на основно училище в град Костенец.

На въпрос дали става дума за един или повече общински съветници, на които е обещавана сумата от 30 хил. лв., Гешев отговори: „Основните разговори са водени с един общински съветник. Идеята е била той да привлече към подкрепящите кмета още двама. Не мога да ви кажа дали това се е случило. Знам, че е са водени поне с още един общински съветник мотивационни разговори“, уточни още Гешев.

На въпрос дали има подобни на този в Костенец сигнали за големи градове, заместник главният прокурор посочи, че обемът от работа, който е бил от компетентност на окръжните прокуратури е в една прокуратура. По думите му тя кадрово е колкото средния размер на една окръжна.

„Говорим за всички сигнали за кметове. Махаме всички други досъдебни производства и преписки, касаещи тероризъм, организирани престъпни групи. Всичко в момента е при нас. Имаме дела, проверки, разработки за много и различни градове. Въпросът е, че действия се приемат тогава, когато се съберат конкретни доказателства. Няма да се спирам на законодателните пречки, които съм изтъквал всеки път, но ще кажа, че това, че се работи само с малки градове е въпрос какво разбираме под малки“, каза той. Гешев подчерта, че не дели интересите на гражданите на малки и големи.

Имаме данни, че кметът на Костенец е извършил длъжностно присвояване и е проявил безстопанственост, каза наблюдаващият прокурор Десислава Христова.

„В хода на разследването се натъкнахме на други неправомерни действия. Предстои събиране на доказателства. Става въпрос освен за текста за незаконното съхранение на боеприпаси, за длъжностно присвояване. Имаме данни, че кметът е изтеглил сумата от 17 хил. лв. от касата на общинско предприятие. Имаме данни за проявена безстопанственост, тъй като кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори, които са в полза на общината“, допълни Христова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар