Събота, 30 Май 2020

Четвъртък, 20 Юни 2019 15:24

Бюджетната комисия одобри на второ четене партийните субсидии от 1 лев за глас

От 1 юли партийната субсидия да бъде намалена на 1 лев за действителен глас, решиха депутатите в Бюджетната комисия. За сметка на това партиите ще имат право да получават дарения от фирми, отпада и таванът от 10 хиляди лева за дарения от физически лица

От БСП обявиха, че са категорично против. Утре предстои окончателното гласуване на текстовете в пленарната зала на парламента.

Споровете в Бюджетната комисия бяха предизвикани не толкова от бъдещия размер на размер на субсидията от 1 лев, колкото от възможността партиите да се финансират от фирми и физически лица без ограничение. Авторите на това предложение - ДПС, заявиха, че са били принудени да го направят, защото при драстичното намаляване на държавната субсидия няма друг начин за финансиране на партиите.

Йордан Цонев: Нека да обясня, ние правим това против волята си, ние правим това, защото ни принуждавате от ДПС, ние искаме публично финансиране от ДПС, ние искаме достатъчно финансиране не изсмукано от пръстите, Дали ще има зависимост, еми ще има, истината е че колкото и прозрачен да е моделът, ще има зависимост, но сме принудени да го направим. Всички медиите искахте това, сега за какво се загрижихте.

От БСП отново заявиха категоричната си позиция срещу намаляването на субсидията и освобождаването на финансирането от други източници.

Румен Гечев: Дами и господа, тенденцията от 25 години в Европа е категорична - на постепенно увеличаване почти изцяло на 95 на сто финансиране от бюджетите - вярно ли е, че така е във Франция, в Германия, да не ви изреждам 27 страни. Вие предлагате съсипване на политическата система в противоречие с европейските практики и ще трябва да отговаряте защо в Португалия е така, тука не е.

От ГЕРБ подкрепиха предложението за отпушване на финансирането и отговориха на БСП.

Менда Стоянова, ГЕРБ: Нямате предложение, критикувате нашето предложение, привеждате ни европейски примери, ми що не ги предложихте тези системи, които смятате, че са европейски? Това е всъщност последователната политика на БСП да критикува, без да дава предложения, за да не носи отговорност.

С намаляване на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев, тази година партиите ще получат реално по 6 лева, тъй като половината от субсидията вече е платена. За бюджета все пак ще има икономия.

Присъстващите на заседанието на комисията представители на неправителствени организации изразиха становище, че промяната във финансирането на партиите се прави прибързано.

Ваня Нушева, Прозрачност без граници: Тогава когато ограничим един източник или променим правилата трябва да си даваме сметка, до какво ще доведе това за цялата политическа система.

Даниел Смилов, Център за либерални стратегии: Смятам, че смяната на политическия модел е неоправдана. То се прави и по такъв спешен начин, за който не виждам причина.

Предстои утре депутатите да решат окончателно за партийна субсидия от 1 лев на действителен глас и за отворено финансиране на партиите.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов поиска отлагане на гласуването и заяви, че утре няма да влезе в пленарната зала,ако това не се случи.

В късния следобед в отворено писмо до депутатите омбудсманът Мая Манолова се закани, че ако текстовете бъдат приети ще ги даде на конституционния съд.

източник: БНТ

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар