Четвъртък, 06 Август 2020

Вторник, 25 Юни 2019 09:32

Няколко версии за пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2", сред тях човешка грешка

Работи се по няколко работни версии - човешка грешка или технически причини

Първоначална версия за пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2" още няма. Това ще стане, след като бъдат изготвени техническите експертизи и извършено събиране на доказателства. Данни за умишлен палеж няма. Това заяви пред БНТ окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Пожарът избухна вчера около 10 часа. Запали се 135-метровия комин на сероочистващата инсталация в седми блок на ТЕЦ-а. Десетки огнеборци се бориха с огнената стихия, като пожарът вече е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда, който застрашава работниците в централата и околните населени места. Благодарение на работата 16 екипа на пожарната не е допуснато разпространение на огъня до близкия цех, склад за въглища и комина на сероочистката на Блок 7.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров се провежда разследване от екип следователи от Национална следствена служба.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Според прокурор Атанасов версия за умишлен палеж няма. "Такива данни не съществуват до момента. Известно е, че в този момент е бил извършван планов ремонт на въпросния енергоблок."

Окръжният прокурор обясни, че относно информацията за използването от работниците на металорежещи машини, от които е тръгнала искрата, за прокуратурата това са слухове, защото тепърва предстои провеждане на разпити на свидетелите и лицата, които са били в зоната на произшествието.

Дичо Атанасов заяви, че срокът за разследването по Наказателно-процесуалния кодекс е двумесечен. "Ако този срок не е достатъчен, той ще бъде удължаван толкова, колкото е необходимо."

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар