Петък, 05 Юни 2020

Вторник, 25 Юни 2019 09:32

Няколко версии за пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2", сред тях човешка грешка

Работи се по няколко работни версии - човешка грешка или технически причини

Първоначална версия за пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2" още няма. Това ще стане, след като бъдат изготвени техническите експертизи и извършено събиране на доказателства. Данни за умишлен палеж няма. Това заяви пред БНТ окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Пожарът избухна вчера около 10 часа. Запали се 135-метровия комин на сероочистващата инсталация в седми блок на ТЕЦ-а. Десетки огнеборци се бориха с огнената стихия, като пожарът вече е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда, който застрашава работниците в централата и околните населени места. Благодарение на работата 16 екипа на пожарната не е допуснато разпространение на огъня до близкия цех, склад за въглища и комина на сероочистката на Блок 7.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров се провежда разследване от екип следователи от Национална следствена служба.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Според прокурор Атанасов версия за умишлен палеж няма. "Такива данни не съществуват до момента. Известно е, че в този момент е бил извършван планов ремонт на въпросния енергоблок."

Окръжният прокурор обясни, че относно информацията за използването от работниците на металорежещи машини, от които е тръгнала искрата, за прокуратурата това са слухове, защото тепърва предстои провеждане на разпити на свидетелите и лицата, които са били в зоната на произшествието.

Дичо Атанасов заяви, че срокът за разследването по Наказателно-процесуалния кодекс е двумесечен. "Ако този срок не е достатъчен, той ще бъде удължаван толкова, колкото е необходимо."

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 25 Юни 2019 09:32
  Еленко Божков: Кредитираме топлофикациите на Ковачки, оставката на Теменужка Петкова е закъсняла

  Ние в момента кредитираме ТЕЦ чрез прогнозно потребление. Сега ще ги кредитираме още веднъж по прогнозна цена. Големите топлофикации са 12 , а 8 от тях са на Христо Ковачки, коментира енергийният експерт

   

 • Вторник, 25 Юни 2019 09:32
  Държавната ТЕЦ и "Бобов дол" искат да продават скъп ток за бита

  Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" искат да се върнат на държавно контролирания пазар за електроенергия, вероятно защото там приходите са гарантирани. Двете компании присъстват в публикувана от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) сравнителна таблица с процентното изменение на сегашните цени на тока и онези, които са заявили различните дружествата по веригата производство, пренос, разпределение и доставка на електроенергия на регулирания пазар, включващ малките фирми и домакинствата. КЕВР предстои да одобри цените, които ще влязат в сила от 1 юли.

 • Вторник, 25 Юни 2019 09:32
  Румен Петков: Българските институции бяха хванати неподготвени за Зеления договор

  За нас енергийната политика, енергийната сигурност и енергийното влияние на България в Европа е стратегически въпрос, заяви лидерът на АБВ

Оставете коментар