Вторник, 29 Септември 2020

Петък, 28 Юни 2019 16:11

Красимир Каракачанов: Парите за ремонта на Су-25 вече са приведени по договора с Беларус

Министърът на отбраната припомни, че предложението за обявяване на обществена поръчка за ремонта и възстановяването на Су-25, направено през миналата година, е съгласувано от всички министерства и прието от Министерския съвет без забележки

Самолетите Су-25 са изключително необходими за бойните способности на Българската армия. Това е единственият самолет за поддръжка от въздуха на пехотата и на флота, с който разполагаме. От 14 самолета сега летят 5. Всъщност днес един от тях ще се приземи. Остават 4, които през юли-август следващата година, ако не бъдат взети спешни мерки за тяхното възстановяване, ще останат на земята и армията ще загуби способности, а пилотите и техниците в авиобазата ще останат без работа.
По тази причина Министерството на отбраната проведе обществена поръчка за сключването на договор за възстановяване на Су-25.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти днес, 28 юни, в авиобаза Граф Игнатиево, помолен да коментира състоянието на договора с Беларус за ремонт и възстановяване на щурмовите самолети, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Министърът на отбраната припомни, че предложението за обявяване на обществена поръчка за ремонта и възстановяването на Су-25, направено през миналата година, е съгласувано от всички министерства и прието от Министерския съвет без забележки. В хода на процедурата от двете поканени страни, които могат да извършат ремонтните и възстановителни дейности, се е явила само Беларус. Другата фирма, която е руска, не е подала оферта. Предложението за сключването на договор с Беларус, включително неговите финансови параметри, също са приети от всички министерства и от Министерския съвет.

„През март чиновници започнаха да обясняват, че има санкции, които могат да бъдат нарушени, което е абсолютно несериозно, имайки предвид практиката на други натовски и европейски държави“, коментира министър Каракачанов. Той разясни, че ремонтът и възстановяването на действаща бойна техника не попада под санкциите, наложени от ЕС. „Санкциите срещу Беларус са по отношение само и единствено на вътрешни репресии. Практиката и на други европейски държави ясно показва, че по отношение на възстановяването на бойните способности не трябва да има някакви ограничения“, посочи министър Каракачанов.

За да бъде изяснен този въпрос министерствата на икономиката и на отбраната внесоха на 19 юни т.г. предложение за допълнение на Постановлението на Министерския съвет № 91 от 9.04.2001 г., което касае ограниченията спрямо Беларус. Въпреки приетото от правителството допълнение, Министерството на икономиката прави предложение за дерогация до всички държави-членки на ЕС, което на практика ще отнеме между 9 и 12 месеца.

„Ако ние не вземем спешни мерки, за да изпълним сключения договор, влизаме в хипотеза на нарушение и започваме да плащаме неустойки. Тази ситуация, в която хем ще плащаме неустойки, хем няма да ремонтираме самолетите, е безумна за мен“, беше категоричен министър Каракачанов.

„Сега ще дадем 2 милиарда и 200 милиона за нови изтребители и не виждам откъде ще вземем два милиарда за придобиването на нови щурмови самолети, които да заменят Су-25. Умният подход, отговарящ на интересите на нашата национална сигурност е от една страна да закупим новите самолети Ф-16, а от друга страна – да поддържаме тези самолети, които можем да ползваме и да експлоатираме без да товарим българския гражданин с допълнителни разходи. Това е разумното и правилно решение от гледна точка на националната сигурност и аз съм готов да поема отговорността за него“, заяви министърът на отбраната.

Той съобщи, че парите за възстановяване и ремонт на Су-25 вече са приведени на кореспондентска банка в Германия, която трябва да обслужва договора с Беларус. Ако няма проблеми с превода, следва Министерството на икономиката да издаде удостоверение за временен износ и да започне ремонта на самолетите.

Министър Каракачанов коментира още, че вариант руски специалисти да участват във възстановяването на щурмовите самолети в завод „Авионамс“ може да има, само ако не се осъществи договора с Беларус. Той посочи, че би било най-добро за държавата заводът към Министерството на икономиката „Авионамс“ да получи необходимите оборудване, документация и лицензи, за да извършва ремонтни дейности и поддръжка на бойната ни авиация.

„Но това е процес, започнал през септември миналата година и ще продължи около две години - период, в който ще се наложи да приземим Су-25, докато договорът с Беларус предвижда да получаваме самолети с възстановени възможности преди да изтече ресурсът им за експлоатация“, посочи министър Каракачанов.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 28 Юни 2019 16:11
  Борисов: Придобиването на F-16 показва желание за модернизация на въоръжените ни сили

  „Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

 • Петък, 28 Юни 2019 16:11
  Сватовници на неприличието

  Ето три скорошни истории, които откриват нови хоризонти пред бруталното неприличие в българската политика.

 • Петък, 28 Юни 2019 16:11
  Валери Симеонов се подигра с коалиционния си партньор Каракачанов

  Той има нужда да се изявява по телевизиите, нали не приемате сериозно идеята му за експертно правителство, смята лидерът на НФСБ

   

Оставете коментар