Петък, 03 Април 2020

Събота, 29 Юни 2019 16:07

Прокуратурата: Трима лекари от София са в разбитата група за измами с ТЕЛК

Те уреждали процент инвалидност на здрави хора

Прокуратурата и ГДБОП дадоха съвместен брифинг, на който изнесоха информация около разбитата в петък в София престъпна група за издаване на ТЕЛК-решения на здрави хора.

„Преди време казах, че прокуратурата се ангажира сериозно с такива измами и тази дейност няма да кампанийна. Този случай потвърждава това“, категоричен бе заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че заради подобни случаи изтичат милиони левове от държавния и общинските бюджети и се насочват към мними инвалиди, които въобще нямат право да ползват този ресурс.

„На гърба на държавата живеят цели семейства и общности, без да има причина да получават тези услуги. Това не ги мотивира да полагат труд“, допълни Гешев, цитиран от БГНЕС.

Той разказа, че групата е разбита с помощта на служител на МВР, който се е представил за „клиент“ и минал по цялата престъпна верига. Платил капаро и крайна сума, за което получил решение на ТЕЛК за над 50% нетрудоспособност, при положение че е абсолютно здрав. Разследващите имат данни за над 100 такива случая, с които групата е свързана. Според Гешев трябва да се помисли и за евентуални законови промени, които да не допускат подобни манипулации.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В конкретния случай едно ТЕЛК решение на мним болен е струвало между 1000 и 3000 лв. и е било издавано за срок от 1 до 3 месеца.

Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева обясни, че групата действа на територията на столицата от началото на годината. В нея участвали трима лекари, двама от които са председатели на ТЕЛК комисии и са работили в 28 ДКЦ и Втора градска болница. Третият лекар е психиатър и управител на медицински център. Групата имала и посредник, който формално се занимавал с търговия в магазин за дрехи на Женския пазар. Той влизал в контакт с различни лекари, които поставяли фалшиви диагнози. Установени са и случаи, в които хора били настанявани фиктивно в болници, за да им бъде повишен процентът на инвалидност.

По думите на наблюдаващия прокурор Евгения Деянова групата сама е подготвяла целия набор от документи. Участниците са задържани за 72 часа, като предстои да им бъде определена мярка за неотклонение.

Спецакцията в София е поредната срещу фалшифицирането на документи за инвалидност. През февруари във Варна разследващите задържаха шестима души, а у тях бяха открити над 1,7 млн. лева. По-късно обаче всички бяха освободени. Същият месец съдът остави в ареста шефката на ТЕЛК – Ловеч д-р Донка Минкова, задържана по обвинение за подкуп. Лекарката бе арестувана заедно с посредника в схемата за издаване на фалшиви ТЕЛК решения Валентин Йотов. През април Окръжният съд в Ловеч промени постоянната мярка ѝ за неотклонение. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар