Понеделник, 06 Юли 2020

Петък, 05 Юли 2019 15:03

Вътрешният министър: У нас няма условия за мафия

Полицаи протестират за по-високо заплащане на нощния труд в деня на 140-годишнината от създаването на ведомството

 

Средата за сигурност в България се отличава с относителна устойчивост и стабилност. Липсват признаците и условия за съществуването на емблематични, знакови престъпни структури на национално ниво и групировки от мафиотски тип, както и престъпни деяния с широк обществен резонанс.

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов при откриването на конференция в СУ "Св. Климент Охридски" за противодействието на организираната престъпност.

Вътрешният министър заяви, че в резултат на мерките и политиките, предприети от българските правителства и МВР, е постигнато стесняване на криминалните пазари и престъпните възможности, както и намаляване на шансовете за финансиране на престъпни групи.

По линия на наркотрафика Маринов заяви, че България успешно си партнира с чуждестранните служби и като пример посочи последния разкрит канал за трафик на хероин чрез български куриери, по въздух, с куфари с двойно дъно. Иззетият хероин и наркотични вещества са били около 40 килограма.

Днешният ден е белязан в системата на МВР и от празнични прояви по повод 140-ата годишнина от създаването на вътрешното ведомство, но и от протест на полицаите, които настояват за по-високо заплащане на нощния труд.

„Дадохме шанс от повече от година и половина на държавните мъже в диалог да се вземе правилното решение. Тъй като такова решение не се взима, решихме с тези протестни дейности, които ще започнат на петък, да дадем тласък на разговорите“, обяви председателят на полицейския синдикат Илия Кузманов.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Като първа стъпка за определяне на минимума за допълнително възнаграждение за нощен труд, бихме приели за добър жест от левче нагоре", каза той и обърна внимание, че България е единствената страна на Балканите, която няма колективен трудов договор.  "Ние като организация нямаме право да се присъединяваме към големи синдикални федерации“, изтъкна Кузманов.

 Протестът се организира от Синдикалната федерация на служителите в МВР, Синдиката на служителите в затворите, заедно с КТ „Подкрепа“ под надслов „За достойни условия и заплащане на нощния труд“.

По-рано днес на официалната церемония по повод 140-годишнината на МВР министър Маринов открои отговорната роля на българските правоохранителни органи. Той подчерта важността на модернизацията и усъвършенстването на уменията и подходите при противодействие на престъпността на национално и европейско равнище.

Министърът на вътрешните работи засвидетелства подкрепа към усилията и всеотдайността на колегите си - българските полицаи, пожарникари и граничари, които ежедневно изпълняват важната задача да гарантират обществения ред, сигурността, живота и здравето на хората. Той отдаде почит към загиналите колеги.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар