Вторник, 19 Ноември 2019
Понеделник, 08 Юли 2019 13:58

Румен Радев: Българинът може да постига успехи на световно ниво и то в различни области

Българинът може да постига успехи на световно ниво и то в различни области. Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на церемонията по връчване на висши държавни отличия на четирима изтъкнати българи - спортният деятел Христо Меранзов, журналиста и мореплавател Дончо Папазов, проф. д-р Цекомир Воденичаров и о. р. генерал-майор Александър Александров, предаде Агенция „Фокус“.

„За мен е чест и удоволствие да изпълня отредените ми в Конституцията на Република България правомощия и да връча високи държавни отличия на четирима българи за техните високи професионални успехи и издигане на авторитета на Република България и принос за нейното съвременно развитие.

Днешната церемония е израз на признателността на обществото ни за тяхната всеотдайност, себеотрицание и огромна съзидателна енергия“, заяви държавният глава. „Макар тяхната професионална дейност да се реализира в различна среда, те доказаха по безспорен начин, че българина може да постига успехи на световно ниво и то в различни области, предизвикващи човешките възможности на върховен предел - от покоряването на необятния космос до превземането на бурните океани, от подготовката на плеада български спортисти с бляскави олимпийски победи до победата над смъртта с развитието на съвременната медицина“, каза още в словото си президентът.

Радев допълни, че според това което свързва всички тези успехи в на пръв поглед безкрайно различни сфери на човешката дейност е непокорният български дух и всеотдайност, съчетани по удивителен начин с научен и творчески подход и несломима воля в името на успеха и прогреса.

„Уважаеми отличени, убеден съм, че стойността на вашия успех надхвърля далеч вашите лични постижения, защото той вдъхновява много млади българи да работят със същата неугасваща енергия за просперитета на България.

С най-искрено уважение ви поздравявам за високите отличия и ви желая здраве.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Изявеният спорен деятел Христо Меранзов произнесе слово от името на наградените. Той изказа благодарности към президента и другите държавни институции, които са признали техните отличия. „Ние четиримата макар и в различни области сме работили в една обща посока – това е човека и нейното физическо и интелектуално развитие“, каза още той. 

Христо Меранзов беше удостоен с орден „Стара планина“ първа степен за заслугите му в областта на физическото възпитание и спорта.

Президентът Румен Радев награди журналиста и мореплавател Дончо Папазов с орден „Стара планина“ първа степен за принос в областта на спорта, науката и журналистиката.

На церемонията проф. д-р Цекомир Воденичаров беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за заслугите му за развитието на медицинската наука и за утвърждаването на факултетите по обществено здраве в системата на висшето образование.

Държавният глава връчи орден „За военна заслуга“ първа степен на о. р. генерал-майор Александър Александров. Легендарният ни космонавт беше отличен за развитието и укрепването на въоръжените сили и за приноса му за националната сигурност на страната.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар