Понеделник, 01 Юни 2020

Понеделник, 08 Юли 2019 17:42

Танева: Африканската чума се разпространява бързо, навлезе ли в предприятията, щетите ще са огромни

Всяка седмица Областните епизоотични комисии ще заседават относно африканската чума по свинете

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след среща за предприемане на мерки за превенция и контрол на болестта африканската чума по свинете, предаде „Фокус“.

„От тази седмица започват областните епизоотични комисии да заседават всяка седмица. До края на деня ще излязат актуализирани заповеди за мерки срещу заболяването, включително и от Изпълнителната агенцията по горите“, каза тя.

До края на деня ще бъдат актуализирани и информационните материали за населението и тези, които живеят на село и в дворовете отглеждат домашни свине“, посочи Десислава Танева.

Африканската чума се разпространява изключително бързо, ако навлезе в индустриалните предприятия, щетите ще бъдат огромни, заяви министърът на земеделието.

„Това е заболяване, което се разпространява изключително лесно и бързо. От всеки човек, който мине през територията, където е минало заразено прасе, става преносител на това заразяване“, посочи тя. Ако заболяването влезе в индустриалните предприятия, икономическите щети ще бъдат огромни. Това ще се отрази на всеки от нас“, заяви Танева.

Тя отбеляза, че в много други държави обстановката със заразата е много по-усложнена, като даде за пример Румъния, където болестта е навлязла вече в предприятията. „Всичко е в наши ръце, в нашата стриктност и обществена отговорност“, добави Танева.

Областните епизоотични комисии ще посетят всички стопанства тип заден двор в рисковите зони, каза още министърът на земеделието.

„В България има много добро развито индустриално свиневъдство и на практика най-голяма заплаха за разпространение на африканската чума е това, че може да го засегне“, посочи тя.

По думите й свинското месо е с най-висок дял от месата, които задоволяват местното потребление. „Областните епизоотични комисии ще посетят всички стопанства в рискови зони със стопанства – тип заден двор, за да ги информират и обучат какви са рисковете от заразата,“ поясни тя. „Наше задължение е да ги информираме какви рискове се носят и за хората. Надяваме се да срещнем разбирателство“, допълни мистър Танева.

Зам.-министър на МВР Красимир Ципов отбеляза, че ведомството е съдействало на контролните органи при процедурите за насилствено умъртвяване на домашни прасета в заразените територии. „Бяха осигурени сили от Областната дирекция на МВР – Плевен и сили от дирекция „Жандармерия“ към Главна дирекция „Национална полиция““, добави той.

Един от големите проблеми е разпространението на африканската чума чрез опаковки и остатъци от храни. Това каза изпълнителният директорът на БАБХ Дамян Илиев след срещата.

Д-р Дамян Илиев припомни, че до този момент има две огнища на болестта у нас – в село Жернов и Новачене. Там работата е приключила. Евтаназирани са 46 прасета в село Жернов“, посочи той, като уточни, че точната бройка за умъртвените животни в село Новачене ще бъде предадена по-късно през деня.

Основният начин за разпространение на заболяването не е само дивите прасета, а продукцията на домашни прасета, където има вирус“, посочи той. По думите му, ако се използват умъртвените животни за консумация, тази продукция може да стигне до всяка точна на страната и вредите да бъдат големи. Самите места, където са били болните животни, може да очакваме, че там вирусът може да се запази до 3-4 месеца и да се разпространи“, коментира той.

Опаковки и остатъци от храни пренесоха заболяването чак в Белгия, закараха заболяването близо до Будапеща. Един от големите проблеми е този“, заяви д-р Илиев.

Той призова хората ако имат съмнения за болестта да сигнализират. „Не трябва да се мисли, че е възможно, че се правят компромиси и някой да говори затова защо бързате да вземате мерки. Не може да се прави карантина на това заболяване“, заяви той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар