Вторник, 19 Ноември 2019
Вторник, 09 Юли 2019 12:25

Управляващите отменят машинното гласуване за местните избори

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" предлагат отмяна на машинното гласуване, съобщи на извънреден брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Анна Александрова.

Управляващите са внесли вече законопроект за изменение на Изборния кодекс. Мотивът били сериозните опасения от ЦИК и "Информационно обслужване", че местните избори може да се опорочат и провалят заради "неблагонадеждния вот с машини".

Според последните поправки в законодателството от февруари на местния вот през есента в 6000 секции в страната трябваше да се проведе машинно гласуване. 

"Местните избори са едни от най-сложните и тежки в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори", уточни Александрова, която е и председател на правната  комисия в НС.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Анализът на ЦИК сочи, че 27 % са гласували всички имащи право да гласуват с машини на европейските избори през 2019 г. Анна Александрова обясни, че това са 60 лв. за един вот на един избирател. Според техният проект машинното гласуване остава за изборите за президент и евродепутати, съобщава "Сега".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар