Събота, 30 Май 2020

Вторник, 09 Юли 2019 14:18

Премиерите на Сърбия и България: Сложихме точка на напрежението

Борисов очаква Ивица Дачич да му благодари

 

Сложихме точка на напрежението между България и Сърбия. Това казаха министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Ана Бърнабич в отговор на журналистически въпрос от сръбска медия след пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), съобщава „Фокус“.

От своя страна Борисов заяви, че очаква Ивица Дачич да провери какво е казал и го призова да не прави дипломатически скандал на негов гръб.

„Попитах сръбския премиер Ана Бърнабич защо Ивица Дачич не излезе да ми благодари, когато на 13 юни поканих сръбските дивизиони да стрелят с нашите ракетни системи и да тренират. Тези дивизиони, които стреляха по НАТО. Кой би си го позволил? България, разбира се, защото имаме авторитет и никой не ни се скара, никой не ни се сърди. Тогава техният военен министър седеше до нашия военен министър. А сега чул, недочул, си позволява да ми вика посланика и да казва, че поведението ми е неприемливо. До вчера говорех с най-добри думи, но сега докато не се извини, не ме интересува какво ще кажат нито сръбският президент Александър Вучич, нито сръбският премиер Ана Бърнабич”, уточни Борисов.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Само преди половин месец вашите дивизиони бяха в България да стрелят с ракети по въздушни цели над Черно море. Аз бях там с вашия военен министър. С какво заслужих думите на Ивица Дачич“, попита Борисов.

Той уточни, че не е разговарял с него, защото очаква той да му се обади. „Ако бях направил грешка, щях да се извиня“, уточни премиерът.

„Поздравете Ивица, много но обичам, но трябва да излезе и да каже: „Извинявай, Бойко, не съм разбрал правилно“. Това е правилното решение да вървим напред“, отбеляза Борисов. Пред сръбския министър-председател Ана Бърнабич той заяви, че догодина ще бъде готова магистралата Белград-София.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар