Петък, 14 Август 2020

Вторник, 09 Юли 2019 14:36

Кирил Добрев: Управляващите искат решенията да се взимат като на конгрес на ГЕРБ

Местните избори имат най-много нужда от машинно гласуване, коментира зам.-председателят на БСП по повод предложението на управляващите на местните избори да няма машинно гласуване

 

Местните избори имат най-много нужда от машинно гласуване, но управляващите искат решенията да се взимат като на конгрес на ГЕРБ. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция във връзка с машинното гласуване.

"30 години живеем в демокрация. Спомням си, че първото ми гласуване беше през 89 г., от няколко години вече синът ми гласува, т.е. близо 2 поколения. От днес мисля, че обратното броене започва. ГЕРБ спират парите за партиите, след това отменят машинното гласуване. Аргументът е, че било трудно с тези преференции и там, хората не можели да се оправят. Да отменим и преференциите. Такъв опит за отмяна на преференциите беше направен само преди няколко месеца и БСП напусна заради това НС. Сигурно някои избиратели на ГЕРБ трудно се справят и с интегралната бюлетина. Добре е да отменим и интегралната бюлетина, тя е много сложна. Най-добре е тогава да върнем цветните бюлетини. Нула лева субсидия и цветна бюлетина 1989 г. Баща ми ме събуди и ми каза: „Отивай да гласуваш има една розова, много прилича на нашата. Гледай да не я объркаш“, обясни Добрев.

„Предлагам да отменим изцяло гласуването и да въведем губернатори. Всъщност Народното събрание е един страхотен разход и един човек се справя добре и във всяка една от дисциплините. Смятам, че демокрацията дори няма да има нужда от средства“, коментира още заместник-председателят на БСП.

„Местните избори имат най-много нужда от подобен тип гласуване, защото само един два гласа могат да променят съотношението в общинския съвет. Само един, два или пет гласа могат да направят някой човек общински съветник с преференциите. Те не го искат, защото най-добре е всички решения да се взимат като на конгрес на ГЕРБ. Всички са за, нула против, и нула въздържали се“, подчерта още Кирил Добрев.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Как си представяте държавата да има суперкомпютър, а машина за избори да не може да функционира?“, попита Добрев и продължи: „Или ни правят на идиоти, или правят хората на идиоти“.

„Абсолютно неприемливо е да се отмени машинното гласуване за местните избори - да дадем силен отпор заедно“, призова от своя страна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

Той направи своето обръщение към всички граждани, към институциите и към всеки заинтересован да покаже, че в държавата има място за демократичност и законност.

„Понеже това е епизод пореден от сериала „Опраскване на Изборния кодекс“ с голяма степен на достоверност може да предвидим какво ще се случи оттук нататък. Инициативата на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще бъде сигурно подкрепена от ДПС, както това се случва във всеки важен за тях момент. Министерски съвет, който по закон трябва да съорганизира изборите ще се покрие и ще каже: „Това е въпрос на Народното събрание“, а Народното събрание със силата на нямото си мнозинство набързо ще реши този проблем“, каза той. Зарков обърна внимание, че още за утре е насрочена Правна комисия, която да разглежда предложенията на ГЕРБ.

Целият брифинг на БСП – на видеото:

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар