Вторник, 19 Ноември 2019
Сряда, 10 Юли 2019 11:21

Правителството отпуска 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете

Правителството отпуска 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, предаде Агенция „Фокус“

„Първо ще минем точка Б-12 за отпускане на допълнителни средства за предотвратяване на разпространението на африканска чума по свинете. Предлагам 3,7 млн. лв. да гласуваме за земеделието, за да се направи необходимото. Две години успяхме да се спасим от този бич, но сега и с идването на румънските туристи сме изправени пред опасност“, заяви министър-председателят.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Вчера бяха открити нови 6 огнища на африканска чума. Първото е в Тутраканци през 2018 г. Заразяването става лесно и бързо, няма ваксина. Пролетно-летният сезон е пикът. Единственият начин е физическо унищожаване на дивите прасета и прасета тип заден двор, както и контрол върху стоките от съседни държави - 1100 огнища има в Румъния. Вчера при откриването на 6-те огнища са предприети мерки, на 6 села има пунктове за дезинфекция. Благодаря на Младен Маринов - от вчера веднага ни съдействат с пожарната на нашите екипи, на областните дирекции. Браношова организация дава агнета, пари изплатихме“, коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

По-рано днес директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев каза, че щетите от чумата по свинете може да достигнат 2 млрд. лв.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар