Вторник, 19 Ноември 2019
Сряда, 10 Юли 2019 14:24

Правителството одобри договор за новите изтребители Ф-16 на стойност 1,25 млрд. долара

Правителството одобри подписването на договор за новите изтребители Ф-16. България ще купи 6 едноместни и два двуместни. Цената ще е около 1 милиард и 250 млн. долара

България получава и около 60 млн. долара отстъпка, каза военният министър Каракачанов.

Преди окончателното подписване парламентът трябва да се произнесе по сделката.

В средата на юни САЩ изпратиха проект за договор, в който цената е около 2 милиарда и 200 милиона лева. Само преди дни заместник военният министър Атанас Запрянов увери, че няма промени в заявените способности за новите изтребители. В противовес на критиките на президента за тяхното орязване, съобщи БНР.

За последно в края на юни делегация от САЩ беше в България за уточняване на подробности от бъдещия договор. Но американската страна продължава да настоява сумата да бъде платена накуп. Министърът на отбраната предупреди, че плащане накуп на голяма сума би поставила под въпрос другите два проекта за модернизация - на Сухопътните войски и Военноморските сили. Но и в момента няма официални данни дали в последните дни е договорена по-ниска цена.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В средата на юни финансовото министерство емитира вътрешен дълг за малко над 300 млн. лева. Пари, които трябва да отидат за покриване на разликата от одобрения от парламента бюджет от милиард и 800 милиона лева и исканата от САЩ цена за около два милиарда и 200 милиона лева. До момента министерството на отбраната не повдига въпроса дали това е цена с ДДС или без, както и какви мита ще бъдат плащани по сделката заради европейското законодателство при внос от трети страни. 

Министерският съвет ще разгледа и годишния доклад за състоя­нието на националната сигурност през 2018 г. Това ще се случи на фона на воденото досъдебно производство срещу двама началници на служба "Военна информация". Бригаден генерал Пламен Ангелов и бригаден генерал Светослав Даскалов са обвинени, че не са упражнили контрол при издаването на 504 разрешения за достъп до тайни с гриф „Секретно“ и „Строго секретно“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар