Вторник, 07 Юли 2020

Сряда, 17 Юли 2019 16:03

Хакерът Кристиян Бойков, който проби НАП, е задържан е за 72 часа

Задържаният 20-годишен младеж за безпрецедентната атака срещу НАП вече е с повдигнати обвинения за посегателство срещу личността и гражданите.

Това е Кристиян Бойков от Пловдив, който живее в София, съобщава България он ер. 

Засега няма данни за престъпление срещу държавата, т.е.кибертероризъм. Кристиян е бил задържан във вторник следобед на работното му място. Служител е на компания за киберсигурност.

Oт профила му във Facebook става ясно, че работи като специалист по киберсигурност в ''TAD Group''.

В рамките на задълженията си тествал уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят подобни пробиви. Иззети са били доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, които съдържат данни за неговата съпричастност.

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла.

Кристиян и преди е извършвал атаки срещу държавни институции. Като тази през 2017 г., когато като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката.

Самият той публикува в социалните мрежи негово интервю в медиите, обяснявайки за сигурността ни в Wi-Fi мрежите. В профила си споделя и публикация, чрез която се съобщава за хакерска атака отново към българска институция.

Твърди се също, че той е хакнал и сайта на МОН през 2017 година, след което сам се е свързал с ''Господари на ефира''. За атаката на сървъра на образователното министерство той споделя, че всеки обикновен човек, който има елементарни познания в програмирането би успял да го направи в рамките на 2 часа.

Той показа как може да се извлекат лични данни – ЕГН-та , имена, разплащателни документи, банкови сметки и други.

От профила на Бойков във фейсбук става ясно още, че е запален геймър. Често е споделял новини за различни хаквания. Отбелязал се е и от чалготека и е написал "Винаги на ниво".

В същото време експерти коментират, че системата за защита на данните ни от институциите има много слабости.

На този етап младежът не признава за атаката над приходната агенция. Тя е извършена с SQL инжекция. При нея вместо да вкараш данни, подаваш команда, за да получиш достъп до определена информация.

Кристиян Бойков е задържан за 72 часа. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 8 г. затвор.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар