Сряда, 05 Август 2020

Четвъртък, 18 Юли 2019 15:42

БСП: Държавата отдава летище "София" на концесия на Бавария без ясен план за развитието му

Обвързани ли са бъдещите инвестиции в летище "София" с пътникопотока?

 

„Баварската държава ли е по-добър собственик на Летище „София“ от България?“. Този въпрос отправи към управляващите пред медиите в парламента народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев. Той подчерта, че вчера, с нескрита радост, министърът на транспорта е уведомил, че започва поредното раздаване в разграбването на държавното имущество.

“Министерство на транспорта не се отказва от идеята да даде на концесия едно от най-печелившите предприятия в България – Летище „София“, обясни той. Според него това се прави без генерален план за неговото развитие, без ясна транспортно-комуникационна схема за връзката на летището със столицата, без да е ясно доколко предвижданото развитие на летището ще бъде адекватно от гледна точка на въздействието на  околната среда.

„Днес министър-председателят, с видимо задоволство, приема решението  на комисията за класирането на консорциум „Соф Кънект“ на първо място в процедурата за отдаване на летището на концесия. Той знае ли, че летищният оператор, който участва в този консорциум, е именно летище „Мюнхен“, 100% собственост на Баварската република, на Федерална република Германия и на община Мюнхен. Излиза, че българската държава отдава на концесия Летище „София“ на Баварската държава“, коментира той.

Данчев зададе и въпроса: Нали уж държавата е била лош собственик, според ГЕРБ, и затова трябвало да дадем летището на София? „БСП отдавна твърди, че държава не е лош стопанин, а тези които управляват държавната собственост  у нас са лошите стопани“, категоричен бе той.

Данчев подчерта, че имаме лош опит с продажбата на ключов държавен актив като електроразпределителното дружество на чешко държавно предприятие и сега се чудим защо ЧЕЗ не е нито по-добър стопанин, нито е по-изгоден за крайния потребител.

„Българската държава може сама да развива и управлява успешно летището ни в София, но затова са необходими истински стопани, а не хора които търсят само бърза печалба“, обясни социалистът.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски заяви, че преди няколко месеца управляващите са положили неимоверни усилия да променят Закона за концесиите, така че никой след тях да не може да развали такъв концесионен договор.

„Ако някой го развали, ще плати такива неустойки, все едно концесионерът си е експлоатирал летището 50 години. Възможността за разваляне на договора след неговото сключване е нулева“, предупреди Свиленски.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Председателят на Балканския форум за транспорт и инфраструктура – Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, коментира пред БНР добрите и лошите страни на избора френско-германския консорциум "Соф Кънект" за победител в избора на концесионер за Летище София: “Не мисля, че трябва да говорим за притеснение и съмнение – държавата, когато е предприела определена процедура - дали ще е за концесия и приватизация, тя трябва да е направила ясно равносметката си за това по какъв начин ще гарантира държавния интерес и интереса на българските граждани…“.

В  предаването “12+4“ по "Хоризонт" той коментира и дали, според него, сделката е изгодна за страната: “Това, което вчера обяви министърът, звучи наистина доста оптимистично, на пръв поглед. Колко са в момента приходите, които се реализират  на Летище София – от такси и съответно от търговска дейност са около 140 млн., което означава, че 16 млн. са търговската дейност, другите приходи са от такси, държавни такси за летището. При тези 50 млн. ще бъдат част от тези държавни такси, които ние ще дадем възможност на концесионера да събира и това ще бъде един задължителен приход за българската държава. Плюс тези 10-годишни, т.е 550 млн., които трябва да влезнат като концесионна такса, още в самото в самото начало… Спорен е въпросът дали тази такса е най-изгодната, но да се надяваме, че след като Комисията е преценила, това е в интерес на българската държава“.

Мутафчиев коментира и каква е връзката между броя на пътниците и разчетите в сроковете за инвестиции. И означава ли, че ако пътниците не достигнат желаните бройки, инвестициите няма да се правят или ще се направят скромно: “Това е и моят въпрос. С договора, който ще се подпише с концесионера, ще се обвързва ли съответно пътникопотока с бъдещите инвестиции, което означава не задължително 608 млн. да бъдат инвестирани. Кои са задължителните инвестиции и това ще бъде ли описано в договора като конкретни времеви периоди, до които трябва да бъде извършена тази инвестиция… “.

източници: БНР, пресцентър на БСП

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар