Вторник, 07 Юли 2020

Петък, 19 Юли 2019 09:20

Румен Радев: Храмът на Левски е оплячкосан, а „демократската република“ е превърната в декор!

"Левски определи бъдещата държава само с една дума – храм. Днес този храм е оплячкосан. Демократската република е превърната в декор, зад който похитителите безчинстват. За тях е важно да спечелят те, пък ако ще цял един народ да загуби. И украсяват кабинетите си с портретите на Дякона и чистят съвестта си с по някои негов цитат"

Това заяви президентът Румен Радев в остра реч на тържествения митинг заря Карлово по повод 182-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. 

"Васил Левски е нашият застъпник пред времето и нашият съдник пред историята. С личната си съдба Левски написа нашия национален епос", посочи държавният глава. 

„Преди 182 години от Карлово започва земния живот на Васил Иванов Кунчев, за да стигне до едно черно бесило, превърнало се в най-прекия път към безмъртието. „Венец от Бога“ - така Левски наричаше гибелта за отечеството. Някой беше изчислил, че е живял 13 000 дни. За тези дни Левски обърна времето и изтръгна народа от робската апатия, даде на историята нов век, а на държавата - предначертание. Написа с личната си съдба нашия национален епос и заживя в паметта на поколенията като Апостола на българската свобода. И тъй както свободата не може нито без екзарх, нито без Караджата, така и ние не делим Дякона от Апостола“, каза в тържественото си слово президентът.

"Левски определи бъдещата държава само с една дума – храм. Днес този храм е оплячкосан. Демократската република е превърната в декор, зад който похитителите безчинстват. За тях е важно да спечелят те, пък ако ще цял един народ да загуби. И украсяват кабинетите си с портретите на Дякона и чистят съвестта си с по някои негов цитат“, каза Радев.

„Живеем предимно свободно, но мнозина са лишени от възможността да живеят достойно.

Има ли свобода без достойнство?

Някои вярват, че няма да им се държи сметка за безчинствата, други не вярват в своето отчаяние, че с дружни усилия може да променим съдбата си. Помним, че трябва да имаме равни права, но често забравям, че това важи и за нашите задължения.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Тази вечер отново ще говорим за Левски. Народът няма да реди слова от трибуните, защото знае, че има по-важно от словата и то е да доведем децата тук – в Карлово, в малката къщица, където баба Гина още чака своя син. Да ги научим, че свободата не ще думи, а дела. Да запазим този пламък жив, за да спечели цял народ“, каза още в тържественото си слово държавният глава.

На официалната трибуна освен Радев, беше и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, депутати от различни парламентарни групи, лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.
 

С тържествен митинг заря Карлово отбеляза 182-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

На едноименния площад в града беше посрещнато знамето на Карловския революционен комитет.

Държавният глава на България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие рапорта на военослужещите от представителните роти на карловския гарнизон и поздрави събралите се на площада и всички сънародници по случай годишнината от рождението на Апостола.

източник: Епицентър

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар