Понеделник, 26 Август 2019
Неделя, 21 Юли 2019 16:44

CNN публикува статия за скандала с изтеклите лични данни от НАП

Под заглавие "Цяла нация току-що беше хакната", медията обобщава достъпната информация към момента

 

CNN публикува на своя сайт обширна статия за скандала с изтеклите лични данни от Националната агенция по приходите. Под заглавие "Цяла нация току-що беше хакната", медията обобщава достъпната информация към момента. 

В публикацията се цитира бившият протестър Асен Генов, представен като блогър и политически анализатор.

Мащабът на хакерската атака означава, че почти всеки работещ българин е бил засегнат, се коментира в публикацията на CNN, която дълго време е чело на сайта. Статията обръща внимание на факта, че докато паролите са нещо, което може да се смени, личните данни рядко се променят и това прави правителствените информационни масиви особено ценни за хакерите.

CNN напомня и за общоевропейския закон за защита на личните данни, според който държавата ни може да получи парична санкция в голям размер.

Американската медия информира още и че ако вината на заподозрения за атаката се докаже, той може да получи присъда до осем години затвор. 

CNN цитира Десислава Кръстева – адвокат в областта на личните данни. Според нея все още е рано да се каже какво е станало, но от политическа гледна точка, то е много злепоставящо за правителството. 

"Такива инциденти не бива да се случват в държавна институция. Изглежда, че не се изискват огромни усилия и вероятно това са личните данни на почти всички български граждани", каза Кръстева, партньор в адвокатска кантора "Димитров, Петров и Ко.".

Медията припомня и блокирането на българския Търговски регистър преди по-малко от година.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 21 Юли 2019 16:44
  Горанов: НАП има достатъчно пари да си плати глобата

  Министърът на финансите Владислав Горанов коментира пред журналисти как ще бъде заплатена глобата на НАП, която ще бъде в милионен размер, предаде Novini.bg.

 • Неделя, 21 Юли 2019 16:44
  Прокуратурата пусна разговор на хакерите, обвинени за удара срещу НАП

  Предвид множеството въпроси на представители на медиите по отношение на делото срещу собственика и служители на „ТАД Груп“, Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация:

  На 08.08.2019 г. в проведено съдебно заседание Апелативният специализиран наказателен съд взе спрямо обвиняемия Иван Тодоров най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“. Съдът се запозна с представените от Апелативната специализирана прокуратура нови доказателства във връзка с извършената хакерска атака срещу НАП.

  Досъдебното производство е образувано по реда на чл.212, ал.2 от НПК и се води за това, че от неустановена дата през 2019 г. до 15.07.2019 г. в Република България, гр. София с цел да създаде смут и страх в населението извършил престъпление по чл. 319б – 319г от НК – престъпление по чл. 108а, ал.1 от НК.

 • Неделя, 21 Юли 2019 16:44
  КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на данни

  Огромната глоба е прецедент, за който няма разписан конкретен механизъм

Оставете коментар