Вторник, 31 Март 2020

Понеделник, 22 Юли 2019 09:09

Кристиян Бойков: Разтревожен и нервен съм. Страхувам се! Не съм вълшебник!

Разтревожен и нервен съм. Страхувам се! Не съм вълшебник! Притискаха ме да призная вина

Имам за какво да съм притеснен, след като цяла България се е обърнала срещу мен. Конкретно за случая не се притеснявам. Не съм аз човекът, който хакна НАП." Това каза хакерът Кристиян Бойков в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

"Аз не бях на работното си място, когато колегите от ГДБОП. Бях привикан от терасата да вляза в офиса и бях закопчан. Веднага ми щракнаха белезниците. Попитах дали е нужно всичко това да се случва, а те казаха "да". Аз се притесних изключително много. Получих нещо като нервен срив, но после си замълчах и се успокоих", разказва той. 

 "Познавам някои от хората от ГДБОП. Били сме заедно на събития и конференции, но дотам. Нищо конкретно не са търсили. Седем часа ме разпитваха, но накрая вече просто си говорехме за работата ми", допълни Бойков. 

Нещата не са толкова елементарни и то при такова разследване. Премиерът каза, че е можело да отворя компютрите и да помогна, но това не е толкова лесно. Информацията там е криптирана и съдържа критични данни за нашите клиенти, с които разполагаме само ние. Според мен атаката е срещу фирмата, а не толкова срещу мен. Аз не мисля, че има някой, който да ме мрази и да иска да ми отмъсти. Не мога да коментирам разследването и да изнасям данни от него, защото дори и да бъда оневинен, после може да ме глобят за изнасяне на информация.

Не мога коментирам какви данни са изтекли от НАП и дали те имат отношение към националната политика. Не се занимавам с политика. При разпитите ми имаше леки заплахи и неудобни въпроси. Аз реагирах спокойно, защото вече бях осмислил какво се случва. Опитваха се да ме убедят, че съм извършил всичко, но аз нямаше как да направя това, защото съм невинен. При делото ще се разбере какво точно са ме питали. Странно е, че за един 20-годишен младеж идват 15 мъже, които са два пъти колкото мен", разкри Бойков.

"Нямам никаква идея каква е уязвимостта на системата НАП. Не бих се определил и като вълшебник. Не мога да преценя какви са възможностите ми към момента. Определям се като 20-годишен ученик. В свободното си време играя игри, чета за работата си, посещавам курсове.

Това за "белите" и "черните" хакери също не е реално, защото си има определени термини в тази област.

Страхувам се, защото нещата, които ми се случват в момента, ми се случват за пръв път. Естествено, че се притеснявам, че мога да бъда осъден за нещо, което не съм извършил. Все още не мога да преосмисля какво точно се случва. Родителите ми реагираха без паника. Майка ми каза, че ме подкрепя. Приятелката ми също ме подкрепя.

Имам съвсем нормален стандарт за 20-годишен ИТ специалист. Не съм богат. Получавам средностатистическа заплата за този сектор. Издразних се, че се написаха много неща за личния ми живот без никой да ме пита.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Не е вярно, че живея в една и съща сграда с министър Владислав Горанов. Работя в тази сграда. Със сигурност не съм богат. С приятелката ми живеем в двустаен апартамент под наем. Издразних се, че журналистите се ровят и в личния живот на семейството ми.

Опитах се да ходя на работа, но медиите ми пречат, защото непрекъснато ме преследват. Със сигурност бих продължил да работя в тази сфера, но не бих преминал в редиците на държавната администрация", каза още Кристиян Бойков.

"С удоволствие бихме послушали премиера да отворим компютъра, но ще попречим на следствието. Иззеха един служебен и два лични компютъра. Служебният компютър е криптиран. Длъжни сме да съхраняваме информацията на клиентите си по най-сигурния начин", посочи мениджърът на фирмата, в която работи Кристиян - Георги Янков.  

Кристиян не пожела да коментира информацията за файловете в компютъра му и по-точно папката "Kpuccc", като изтъкна, че ще го глобят, ако издаде подробности в хода на разследването. Кристиян посочи, че е бил в ареста по-малко от 72 часа. 

"Когато хакнах МОН реших просто да разгледам. Когато го направих се опитах да позвъня, писах мейл. Уведомих ги по телефона, както и по електронната им поща. Те заздравиха системата и ме помолиха да пробвам да я пробия пак, но не успях", разказва Кристиян. 

"Не бих се нарекъл вълшебник, както каза премиерът, а 20-годишен ученик. Това са много обширни данни като знания и не можеш да се наречеш експерт. Прибираш се от работа - четеш и тестваш. Много мои приятели са ме молили да тествам нещо тяхно. Всичко с позволение правя. Аз се занимавам с това от 5-6 години. В свободното си време уча", допълни хакерът. 

Той сподели, че семейството му приема нещата спокойно и го подкрепя, но също така изтъкна, че се страхува. Кристиян обясни пред Хекимян, че никога не е искал да бъде известен и това му е изиграло лоша шега. 

"Приятелката ми не харесва какво правя. Тя постоянно ме пита защо не станах някой IT специалист, да си работя във фирма и да е спокойно. Познавате жените", заключи Кристиян. 

"На този етап не бих ги отключил, защото там е целият ми личен живот, на какъвто имам право”, каза Бойков за личните сикомпютри.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар