Петък, 15 Ноември 2019
Вторник, 23 Юли 2019 11:08

Министър Караниколов: Състезанието не е приключило и продължава. България има капацитет да произвежда автомобили

При сделката за F-16 ще получим това, което сме искали. Така твърдят военните експерти и аз им вярвам

В Министерството на икономиката не разбираме от самолети и вярваме на военните. Не мога да се съглася с думите на президента, че в тази сделка има скрити разходи. За мен ще получим всичко, което сме искали.

Това каза в сутрешния блок на БТВ министърът на икономиката Емил Караниколов по повод сделката за F-16. "Нашата основна задача при тази сделка бе да работим за развитието на българската икономика. Говоря за споразумението за индустриално сътрудничество и развитие. За мен постигнахме най-добрите параметри, защото български фирми ще участват в ремонтите на тези самолети, ще има ноухау, ще се обучават пилоти у нас. Оборотите ще остават в България. От тази гледна точка, освен че оттук нататък ще спестим разходи, тъй като знаете, когато купите един самолет има не само консумативи и гориво, ние ще можем много от нещата да ги ремонтираме в България. В момента има около 2 хиляди самолети F-16 и се очаква около 300 нови да бъдат поръчани. Надявам се, че българската индустрия чрез това споразумение за индустриално сътрудничество ще придобие такива способности с времето и ремонтите на определени компоненти ще се извършват в България. Всичко това е успех за мен", разкри икономическият министър.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Караниколов коментира и темата за завод на "Фолксваген" у нас. "Искам да благодаря на всички от автомобилната индустрия. Състезанието не е приключило и продължава. България има капацитет да произвежда автомобили. България не е отпаднала от това състезание. Искам да уточня, че в началото в него участваха 20 държави и България остана след последните две. Категорично не мога да се съглася с информациите, че чуждестранните инвестиции са намалели. Данните на БНБ сочат точно обратното. В момента безработицата в България е около 5%, за една година са разкрити 7 000 нови работни места, сред първите пет държави сме по икономическо развитие, имаме ръст на заплатите от 30%. Съгласен съм и никой не отрича, че в България доходите все още са ниски, но последните години правителството на Бойко Борисов прави много. Българската икономика беше разрушена и сега ние правим всичко възможно тя отново да заработи и смятам, че се справяме добре", категоричен беше Емил Караниколов.

"Нямам никакви проблеми и конфликти с министър Красимир Каракачанов. В правителството се работи и никой не се дели на квоти. Не мога да коментирам ставащото в Обединени патриоти. Да, аз съм от квотата на "Атака", но пак ще кажа, че в министерски съвет всички работим заедно и никой не се дели", завърши министър Караниколов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар