Вторник, 28 Януари 2020
Сряда, 24 Юли 2019 14:18

НАП: Хакнати са пълните данни на 189 лица, има голям риск за злоупотреби и ще ги уведомим

Няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти

Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края деня на 24.07.2019 г.

Това пише на официалния сайт на Националната агенция за приходите по повод хакерската атака от миналата седмица. Ето какво още съобщават от агенцията:

След допълнителни проверки се установи, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл.  

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

От НАП съобщават, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП. 

В момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация, съобщиха от приходното ведомство. След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар