Понеделник, 27 Януари 2020
Понеделник, 29 Юли 2019 13:06

Рекордна скорост! Властта харчи по 25 милиона лева дневно за обществени поръчки

Само от началото на годината до 27 юли държавата и общините са сключили 11 330 договора за обществени поръчки на стойност 5.12 млрд. лева

Това означава, че централната и местната власт харчат парите на данъкоплатците с рекордна за последните пет години скорост - по 25 300 000 лева дневно, разкри БНТ. От 12 януари насам са отворени над 6600 процедури, за които се търсят изпълнители. Една от всеки шест поръчки ще се финансира от еврофондовете.

На практика всеки ден ведомства, общини, държавни предприятия пускат средно по 18 обяви за доставки на различни стоки и услуги. Спектърът на поръчките е необятен - от кламери, тоалетна хартия и мастило за принтери до сложно строителство и високотехнологична апаратура.

Бърз преглед на заявките само от юли показва, че "Български пощи" например искат да купят машини за броене на банкноти, а Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) - асансьор за сградата на ул. "Алабин".

Община Разград си търси застраховател за персонала, а Софийската прокуратурата - изпълнител за "Извършване на очни прегледи на магистратите и служителите".

Министерството на икономиката е обявило поръчка за резервни части и ремонт на автомобилите си. Командването на Военновъздушните сили е на вълна "освежаване" и търси доставчик на "бой" (т.е. бои - б. р.), лакове, разредители, лепила и др. БДЖ си поръчва електронни системи с фискална памет, за да изпълни изискванията на НАП за отчитане на оборотите.

Столичната община иска да се погрижи за новооткритата антична гробница на ул. "Московска" и ще възложи консервационно-реставрационни дейности и т.н.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Увеличаването на сключените договори и на новите заявки може да се приеме и за добра новина, тъй като един от проблемите, често откриван от Държавната финансова инспекция, е заобикалянето на състезателните процедури с различни финтове и прякото сключване на договори с "наши" фирми.

Но от друга страна, засилващото се темпо на харчене е и притеснително, защото голяма част от обществените поръчки са нагласени и в тях печели не най-добрият кандидат, а този, които има връзки или дава "комисиони".

Положението с обществените поръчки в България се влошава, разкрива годишният доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за миналата година. Според документа през 2018 г. държавните ревизори са проверили 1204 поръчки на стойност почти 1.39 милиарда лева. В 614 от тях - за 729 милиона лева, са установени различни по тежест "дефекти". Иначе казано, във всеки втори проверен случай на изразходване на обществени средства има нередности и нарушения.

"Това са най-лошите данни за последните пет години", коментираха по този повод от Института за пазарна икономика (ИПИ). Изводът е, че държавните служби и общините продължават да харчат неефективно и не по правилата огромни средства на българските и на европейските данъкоплатци.

От началото на годината в Комисията за защита на конкуренцията са подадени 624 жалби срещу открити обществени поръчки. Близо 40% от възраженията, по които КЗК се е произнесла, се оказват основателни и комисията е пратила процедурите обратно на възложителите за "поправка".

Отделно проверките, които прави финансовата инспекция, разкриват пороци в самото изпълнение на обществените поръчки. Продължава например практиката с подписване на анекси, които удължават сроковете и оскъпяват дейностите.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 29 Юли 2019 13:06
  Ню Йорк Таймс: Българската мафия и политици източват еврофондовете за земеделие

  Разследване на „Ню Йорк Таймс“, проведено в девет страни през по-голямата част от 2019 г., разкри системата за субсидии, която е умишлено непрозрачна, грубо подкопава целите на Европейския съюз и е изкривена от корупция и самоуправство. Премиерът на Чешката република е усвоил десетки милиони долари субсидии само миналата година. Субсидиите са гарантирали заграбвания на земеделски земи в мафиотски стил в Словакия и България.  Националните правителства публикуват известна информация за бенефициентите, но най-големите усвоители на средства се крият зад сложни структури на собственост. И, въпреки че на земеделските стопани се плаща отчасти въз основа на обработваната от тях площ, данните за собствеността се пазят в тайна, което затруднява проследяването при случаи на заграбване на земеделски площи и корупция.

 • Понеделник, 29 Юли 2019 13:06
  Мръсна бомба тиктака в Горна Оряховица

  Долни схеми с обществените поръчки на Гъза и Добромир Добрев

 • Понеделник, 29 Юли 2019 13:06
  Държавата харчи по 26,7 милиона лева на ден за обществени поръчки

  Обществените поръчки са със 16% повече от началото на годината досега, показват данните на ресорната агенция.

Оставете коментар