Неделя, 18 Август 2019
Вторник, 06 Август 2019 15:09

БСП с конкретни мерки срещу чумата по свинете

Нямаме никакво намерение да трупаме партиен дивидент от нещастието на хората, заяви Корнелия Нинова, която се възмути, че вместо да се занимава с чумата, правителството се среща с футболен клуб „Арда“

 

Проблемът с чумата по чумата по свинете се разраства, не се действа адекватно, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след Изпълнително бюро, на което са била ситуацията с африканската чума по свинете.

„Очевидно е, че е проблемът се разраства. Все нови и нови райони са обхванати от болестта. Има прогноза на експерти, че до края на август цялата страна ще бъде засегната. Много сме говорили за това, че последните години правителството на Борисов проспа възможността да ограничи този процес, да го спре“, коментира Нинова.

Според нея е по-тревожно, че днес, когато трябва да се действа активно, това не се прави. По думите ѝ има усещане за хаотични действия. Нинова определи като потресаващо, че днес един футболен клуб е по-важен от кризата с чумата: „Не може цялата държава да ври и кипи заради чумата и единственото прессъобщение от Министерски съвет да е среща на премиера с футболен клуб „Арда“, в които не се споменава нищо за чумата по свинете, но се акцентира върху среща с футболен клуб „Арда“.

Лидерът на БСП заяви, че нямат никакво намерение да трупат партиен дивидент от нещастието на хората, тъй като всички българи ще пострадат от тази ситуация. Нинова се позова на прогноза на еврокомисаря по храните, според когото целият отрасъл свиневъдство може да бъде закрит.

„Разбира се, ние разбираме за какво става дума. Идват местни избори. Сигурно взема пак кампанията на ръчно управление. Почва да раздава пари отсега, но над партийните интереси има и далеч по-големи. За нас това е приоритета на държавата“, заяви Нинова.

„Срещнахме се с много специалисти, днес разговаряхме с ветеринари, ловни дружинки, има мерки, които могат да се вземат, да дадат резултат и те са спешни, но уви , не се правят“, коментира лидерът на левицата.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

От БСП настояват за спешни мерки и отправиха конкретни предложения:

Първо, Министерският съвет да сформира фонд от излишъка, с които да плати по пазарни цени на стопаните животните, които в момента избиват.

Второ, целият процес да се централизира и да стане държавна политика и държавно отношение. В тази връзка Нинова предлага да се направи среща с председателите на всички ловни дружини и напомни, че  още преди година Националният ловно-рибарски съюз е предложил мерки.

Трето предложение на БСП е среща със Съюза на ветеринарните лекари и сключване на рамков договор с тях. Нинова посочи, че в страната има над 2000 души ветеринарни лекари, които не се използват в борбата срещу чумата.

Нинова подчерта, че е необходима и държавна политика за екарисажите.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 06 Август 2019 15:09
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Вторник, 06 Август 2019 15:09
  БСП пита управляващите: Колко трябва да е важен Пламен Георгиев?

  Позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"

  Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ?

  1. Подиграха се на партията ГЕРБ, която беше принудена мълчаливо да му бере срама насред предизборна кампания, за да бъде скрит дълбоко няколко месеца.
  2. Подиграха се на Народното събрание, като вкараха оставката му извънредно, минути след подаването й, като последна точка преди ваканцията и я приеха без дебат, за да го скрият отново от публичност.
  3. Подиграха се на Висшия съдебен съвет, който беше събран спешно и извънредно, за да го възстанови като прокурор.
  4. Подиграха се на Министерството на външните работи, което го предложи по принуда и абсолютно необосновано за генерален консул във Валенсия, за да го скрият далеч.
  5. Подиграха се на целия кабинет, който го одобри в екстремно кратък срок, за да няма време за обсъждане, пак с цел да го скрият от публичност.
  6. Подиграха се на българската общност в Испания, като пращат там човек, който няма понятие от дипломатическа и консулска дейност, само и само да не дразни с присъствието си в София.
 • Вторник, 06 Август 2019 15:09
  В Сливенска област са били умъртвени доброволно 5281 прасета

  В Сливенска област до момента са били умъртвени доброволно 5281 прасета в 46 от общо 74 населени места в 20-километровите зони на промишлените свинеферми.

Оставете коментар