Неделя, 05 Юли 2020

Вторник, 06 Август 2019 17:47

Учителите с петиция срещу задължението да посещават домовете на отсъстващи от клас деца

"Работното място на учителя е училищната сграда, липсва ясна дефиниция на термина деца в риск от отпадане, готови сме да търсим правата си по съдебен път", пишат в петицията педагозите

 

Близо 5000 гласа подкрепа е получила онлайн-петицията на учители от страната срещу идеята на просветното министерство от следващата учебна година педагозите да обикалят ежедневно домовете на деца, отпаднали от образователната система с цел да  бъдат върнати в нея. Автори на петицията са учители от три фейсбук групи, в които по техни данни, членуват 28 000 педагози, съобщава БНР. 

"Работното място на учителя е училищната сграда, липсва ясна дефиниция на термина деца в риск от отпадане, готови сме да търсим правата си по съдебен път", пишат в петицията педагозите. Те недоумяват въз основа на какво е решено да бъдат придружавани два пъти седмично от полицай при посещенията в домовете на децата и питат - ако полицаят не разполага със заповед за обиск - на какво основание ще изискват от семействата да бъдат допускани в жилищата им?  

Педагозите твърдят още, че се създават условия за пораждане на допълнително напрежение в учителските колективи, на лоша колегиална атмосфера и на още по-дълбоко недоверие между учителите и родителите. 

В интервю за БНР Мария Николова - преподавател в Горна Оряховица, заяви: "Вменяват ни се някакви задължения, които са работа на съвсем други служби".

С позиция по темата излезе председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Според него в училищата трябва да има специалист за бърза и директна връзка с родителите на деца с неоправдано отсъствие. 

Стаматов допълва, че е време парламент и общини да се замислят за санкция на родителите, които не гарантират посещението на децата им в училище. 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 06 Август 2019 17:47
  Зам.-министър на образованието: Тази седмица ще обявим датите за матурите

  Михайлова увери и зрелостниците, и седмокласниците, че ще имат достатъчно време да се подготвят за изпитите

 • Вторник, 06 Август 2019 17:47
  Борисов: Грижата за децата и учителите е основен приоритет на правителството

  Отпуснати са 136 млн. лв. за 21 национални програми за развитие на образованието през тази година

 • Вторник, 06 Август 2019 17:47
  Валери Симеонов: Разбрах се с премиера децата да не се връщат на училище!

  Не става въпрос за мое собствено мнение, а и на НФСБ и смятаме, че това би съсипало всичко постигнато до тук, а това би означавало разпалване на нови огнища. Какво става в междучасията, в тоалетните, тези деца които не са се виждали с месеци. Ако едно дете има коронавирус, какво става със семействата на всички деца. Ние сме категорично против това. В края на съвета обсъдихме мярката и се чухме с г-н Борисов и се реши децата да се върнат еднократно само за изпитите“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред Нова телевизия.

  По повод спасяването на летния сезон, Симеонов коментира, че от самото начало се говори за ваучери. „Идеята е тези 210 лева да осигурят 7 дневен престой, защото в противен случай ваучерите може да бъдат изтъргувани. Самият аз предвиждам как може да се изтъргуват парите от хотелите. Ваучерите ще се дават на служителя или работника, на осигурени хора, дали ще бъде през фирма или директно на работника зависи от изготвянето на наредбата“, допълни още Симеонов.

Оставете коментар