Неделя, 22 Септември 2019
Петък, 09 Август 2019 11:03

Ще има кадрови промени в БАБХ, но след овладяване на кризата с чумата

30 огнища на африканска чума тип домашна свиня са установени до момента на територията на страната, като те са основно в Северна България

 

Безспорно ще има кадрови и организационни промени, но не можем да ги направим в пика на заразата с африканска чума по свинете, когато ни трябват хора на терен. Това заяви за БНТ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по повод проверката, назначена от главния прокурор в Агенцията по безопасност на храните.

30 огнища на африканска чума тип домашна свиня са установени до момента на територията на страната, като те са основно в Северна България. Шест от тях са в промишлени свинекомплекси. Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, те са общо 33, обясни министър Танева.

От 2007 г. 12 държави членки на ЕС са с такива установени случаи и все още няма страна от тях, която да е излязла от списъка с този вирус. 12 години африканската чума не е изкоренена от стопанствата в Европа, категорична е Танева.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Според нея всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. „Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство. Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от зарязване, поражения и икономически загуби силно намалява и се дължат компенсации за загубени животни“, заяви земеделският министър.

Благодаря на всички хора, които станаха съпричастни се включиха в борбата с африканската чума - усвоиха си месото, изчистиха стопанствата и ние ще им предоставим финансов стимул в размер на 300 лв., подчерта Танева.

Включително и в точки, в които има протести, има усвояване на месото в личните стопанства до 75%. Догодина всичко ще може да се репопулира в условията на мерки за биосигурност, допълни министърът.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 09 Август 2019 11:03
  БАБХ започва проверки в кухните на детските градини и училищата у нас

  Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира тематични проверки в кухненските блокове на детските ясли, градини и кухни, както и в обектите за хранене в училищата.

 • Петък, 09 Август 2019 11:03
  Месец по-късно всички заинтересовани инстанции мълчат за незаконното гробище на норки

  Как реагираха Министерството на околната среда и водите, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция след разкритите 140 тона трупове от норки? Какво направи прокуратурата, която щеше да се самосезира по чл. 352 от НК?

 • Петък, 09 Август 2019 11:03
  Ловът на дива свиня стартира още през септември, депутатите одобриха промени в закона

  Министърът на земеделието със своя заповед ще има възможност да променя сроковете за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дива свиня. Това предвиждат промените в Закона за лова, приети днес на първо четене с пълно единодушие от 20 гласа „за“ в парламентарната Комисия по земеделие и храни.

  В извънредното заседание взеха участие заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, председателят на националното ловно-рибарско сдружение инж. Васил Василев, както и експерти от Изпълнителната агенция по горите.

  „За съжаление този закон не мина, когато му беше времето и вече идеята не е да бъде превантивен, а да спомогне за борбата за АЧС.“, каза вносителят на законопроекта Александър Сабанов. С промените се отваря възможност ловът да стартира на 15 септември и да приключи 2 месеца след това, коментира зам.-министър Атанас Добрев.

  Изменението на закона става по предложение на народния представител Александър Сабанов, който не за първи път внася промени в ловното законодателство. В мотивите на вносителя се казва, че законопроектът е внесен заради епизоотичната обстановка в страната, свързана с разпространението на Африканска чума по свинете, която води след себе си значителни икономически загуби.

  „Началото на ловния сезон зависи от решението на земеделския министър. Груповият лов определено ще даде по-добри резултати за намаляване на популацията“, коментира за „Агрозона“ Александър Сабанов и допълни, че при индивидуалния лов повече от едно прасе трудно се отстрелва на ден.

  В дневния ред на заседанието беше включен идентичен законопроект, който обаче предвиждаше министърът да променя сроковете за ловуване, но не само на дива свиня, а на всички видове дивеч. Депутатите решиха да не разглеждат тази точка от дневния ред.

  източник: Аgrozona.bg

Оставете коментар