Събота, 08 Август 2020

Петък, 09 Август 2019 14:54

Глад за учители в цялата страна

За поредна година има криза в осигуряването на кадри за училища и детски градини

 

Стотици учители търсят училищата в цялата страна месец преди началото на учебната година. Проверка на "Дума" установи, че гладът за преподаватели не подминава нито един град и това лято.

Рекордьор в издирването на кадри отново е София, където актуалните обяви за педагогически и друг персонал са над 400. Най-търсени са преподавателите по чужди езици и математика. В същото време училищните ръководства очакват педагогически съветници, психолози, логопеди, медиатори, ресурсни учители. Криза в намирането на персонал изпитват и детските градини в София.

Сериозен недостиг на учители има и в останалите големи градове като Варна, Пловдив и Бургас - по 100-150.

С поредна криза в осигуряването на кадри в училищата и детските градини в цялата страна ще бъде посрещната учебната година на 15 септември, пише "Дума". Гладът за учители не подминава нито един град и това лято. Стотици са свободните места, обявени от регионалните управления по образование малко повече от месец преди учебната 2019-2020 г.

Най-търсени са преподавателите по чужди езици, но няма нито една област, в която да няма свободни места, показва още проверката на "Дума". Училищните ръководства също така издирват педагогически съветници, психолози, логопеди, медиатори, ресурсни учители. Сериозна криза има в намирането на персонал, не само педагогически, и в детските градини в София. Медицинските сестри са най-дефицитните кадри в тази област.

След София най-много учители липсват в Пловдив - близо 150. Недостигът е и в трите етапа на образованието и е разпределен почти еднакво по всички предмети.

По 100 учители се търсят във Варна и Бургас. Близо една трета от липсващите преподаватели във Варненско са по чужди езици, следвани от началните учители. Близо 200 са свободните места в Стара Загора. Все по-голям глад за учители има в Пернишко, показват данни на РУО. Най-значим е той в детските градини. Само в област Пазарджик пък имат нужда от 60 педагози.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Регионалните управления са обявили още 40 свободни места в Смолянско, 25 са в Ямболско, 80 в София-област, 50 във Врачанско, 50 във Великотърновско. Най-малко кадри по традиция липсват в Силистра - 15 учители, в Ловешко - шестима, и в Кърджалийско - едва двама.

"Дума" припомня, че Министерството на образованието и науката ще създаде система, чрез която учители и възпитатели ще могат да си търсят работа в системата на образованието. Тя няма да е достъпна публично, ще е нужна регистрация, която ще се позволява само на специалистите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар